Situacija gora nego u Egiptu
0

Snage sigurnosti ubile najmanje 84 osobe u Libiji

SRNA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Libijske snage sigurnosti ubile su najmanje 84 demonstranata za posljednja tri dana, najnoviji su podaci organizacije "Human Rights Watch".

Pozivajući se na lokalno bolničko osoblje i očevice, organizacija navodi da su snage sigurnosti samo u gradu Benghaziju ubile 55 ljudi, u Baidi 23, tri osobe u Adždabiji i tri u gradu Derni.

Zamjenik direktora ove organizacije za Bliski istok i sjevernu Afrilu Joe Stork pozvao je libijske vlasti da poštuju pravo građana na okupljanje.

"Snage sigurnosti Moamera Gadafija pucaju i ubijaju desetine građana samo zato jer oni žele promjene i traže da lideri preuzmu odgovornost", rekao je Stork, dodajući da libijske vlasti treba da dozvole demonstrantima da iskažu svoj stav.

Protesti manjeg obima zabilježeni su u prijestonici Tripoliju, gdje su pristalice Gadafija još uvijek lojalne dugogodišnjem vođi.

Libijski demonstranti, koji su na ulicama od utorka, zahtjevaju socijalne i političke reforme i bolje uslove života, dok Gadafi, međutim, tvrdi da Libijci uživaju u "pravoj" demokratiji.

Pukovnik Gadafi je na vlasti u naftom bogatoj Libiji od puča 1969. godine i on je arapski vođa sa najdužim predsjedničkim stažom.
Analitičari smatraju da se situacija u Libiji razlikuje od Egipta jer Gadafi ima dovoljno gotovine od nafte da izgladi socijalne probleme i, za razliku od mnogih lidera drugih arapskih zemalja, on u većem dijelu zemlje i dalje uživa poštovanje.