Pakistan
0

Snage sigurnosti ubile 26 militanata u regiji Mohmand

FENA
Pakistanske snage sigurnosti, podržane helikopterima s topovnjačama i artiljerijom, ubile su 26 islamističkih boraca u plemenskoj regiji Mohmand u subotu, saopćio je vojni zvaničnik blizak operaciji.

Brojni militanti pobjegli su u Mohmand nakon što su protjerani iz Bajaura, susjedne plemenske regije gdje su snage sigurnosti pokrenule ofanzivu prije šest mjeseci.

Snage sigurniosti napale su položaje militanata u subotu nakon što su se našle pod vatrom tokom operacije pretrage u području Saapri regije Mohmand.

  • Dvadesetšest militanata je ubijeno i mnogi su ranjeni, izjavio je zvaničnik za Reuters.

Nije bilo potvrde te vijesti iz nezavisnih izvora.

Sigurnosni agenti saopćili su kako je moguće da je samoubilački napad na džamiju u susjednoj plemenskoj regiji Khyber u petak u kojem je ubijeno 37 osoba izveden u znak odmazde za operaciju u pokrajini Mohmand.

Pakistanska vojska bori se da suzbije pobunu islamskih militanata koja se proširila sjeverozapadom zemlje u protekle dvije godine.

Američki predsjednik Barack Obama saopćio je u petak da militanti iz al-Qaide i talibani moraju biti iskorijenjeni iz pakistanskih plemenskih regija u okviru nove strategije stabiliziranja Afganistana, i smanjenja prijetnje napada al-Qaide na Zapad.