Sirija
0

Snage sigurnosti nastavile s pucnjavom i hapšenje aktivista u Deri

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sirijske snage sigurnosti i u utorak su nastavile s pucnjavom u južnom sirijskom gradu Deri. U ponedjeljak je širom zemlje uhapšeno oko 500 prodemokratskih aktivista, a vlada je na Deru poslala tenkove i pucala na civile, nastojeći ugušiti proteste, izvijestila je sirijska organizacija za ljudska prava Savasija.

"I dalje se puca na stanovnike Dere", rekao je aktivist za ljudska prava Abdalah Abazi u telefonskom razgovoru s novinarom France Pressea.

On je kazao kako se muftija Dere, koji je u subotu podnio ostavku izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog krvave represije sirijskih snaga reda, "ne nalazi u svojoj kući".

Nezavisna agencija Savasija prenosi kako je u Deri ubijeno najmanje 20 osoba, otkad su u ponedjeljak u taj grad sirijske snage ušle tenkovima, a informacije o poginulima nije moguće provjeriti, budući da su veze prekinute. Protesti protiv predsjednika Bashara al-Asada u Deri traju od 18. marta.

"Očevici su nas uspjeli izvijestiti o najmanje 20 poginulih civila u Deri, ali nemamo njihova imena, pa to ne možemo provjeriti", rekao je dužnosnik Savasije, dodavši kako ima potvrđenu informaciju o dvoje ubijenih civila u predgrađu Damaska Dumi. Agencije prenose kako je u raznim dijelovima Sirije uhapšeno najmanje 500 aktivista, izvještava Reuters.

U Deru je u ponedjeljak tenkovima ušlo oko 3.000 sirijskih vojnika. Jedan od aktivista za France Presse je kazao kako je ondje ubijeno 25 osoba, a diplomatski izvori izvještavaju o oko 50-ak ubijenih.

Amnesty International je, pozivajući se na izvore iz Dere, izvijestio da su ondje ubijene najmanje 23 osobe, a vojni napad na Deru nazvao je "brutalnom reakcijom na zahtjeve naroda".

Sirijske vojne snage tvrde da su pozvane u ovaj južni grad na zahtjev njegovih građana kako bi uhapsile pripadnike ekstremističke terorističke grupe.

Vojna akcija u Deri realizirana je nepunih sedam dana nakon što je Al-Asad potpisao dekret o ukidanju vanrednog stanja, koje je na snazi bilo 48 godina, u nastojanju da smiri demonstrante koji zahtijevaju njegov odlazak s vlasti i demokratske reforme.