Libija
0

Snage odane Gaddafiju ubijaju ranjene demonstrante

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Snage odane libijskom predsjedniku Moammeru Gaddafiju upale su u bolnice u Tripoliju i počeli ubijati protuvladine demonstrante, koji su primali liječničku pomoć, prenosi portal yalibnan.com.

"Upali su u bolnice i ubili ranjene ljude, koji su protestovali protiv režima", rekao je Slimane Bouchuiguir, vođa libijskog ogranka Međunarodne federacije za ljudska prava, čiju izjavu prenosi talijanska agencija Misna.

Vojska i naoružani pristaše Gaddafija raznijeli su i džamiju 30-ak kilometara od Tripolija s protuzračnim raketama i pucnjevima iz automatskog oružja, ne imajući nimalo obzira prema demonstrantima, koji su unutra potražili zaklon.

Associated Press prenosi kako je broj žrtava demonstranata unutar džamije značajan, ali zasad se ne zna tačna brojka poginulih.

"Gaddafijevi pristaše tijela ubijenih su isto tako počeli odvoziti, kako bi prikrili broj ubijenih i kako ih strani novinari ne bi vidjeli, a prijetili su i ljekarima koji bi im prigovarali", dodao je Bouchuiguir.

Libijski predsjednik Moammer Gaddafi ne dopušta stranim novinarima izvještavanje o neredima u Libiji pa su amaterske snimke jedino sredstvo informiranja. Amaterske video snimke iz gradova Derna, Benghazi i Tobruk pokazuju smaknuća za koje se smatra da ih je počinila vojska. Vidi se da su mrtvima ruke zavezane na leđima.

Na ostalim snimkama prikazuju se neredi u libijskim gradovima gdje se sve više demonstranata nalazi na ulicama dok Moammer Gaddafi i dalje ne želi odstupiti s dužnosti.