Svijet
10

Snage IDIL-a ubile 322 člana sunitskog plemena Albu Nimr

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
IDIL-ovi militanti su ubili više od 300 članova sunitskog plemena Albu Nimr, saopćila je iračka vlada.

Ubijena su 322 civila, žene i djeca, a pripadali su sunitskom plemenu Albu Nimr, koje je poznato po svom umijeću borbe.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby je rekao da Washington ne može potvrditi tu brojku, ali da nema razloga da sumnja u tačnost informacija.

Najnoviji incident se dogodio u nedjelju kada su IDIL-ovi borci odveli 75 članova plamena Albu Nimr iz njihovih domova i ubili ih u pustinji u blizini grada Hita, rekao je jedan od vođa plemena šejk Nabil Al-Ga'oud.

IDIL-ovi militanti se nazivaju Islamskom državom, ali su ipak ubili žene i djecu.

"Nismo iznenađeni njihovim potezom. Njihove vjerske vođe su im naredile da pobiju naše pleme i uzmu sve što imamo jer se borimo protiv IDIL-a", rekao je Al-Ga'oud za CNN.

U subotnjem napadu je ubijeno devetero djece i šest žena.

"Ovo dokazuje da IDIL ne predstavlja ništa osim uvrnute ideologije, kao i da moramo učiniti sve zajedno s našim partnerima da porazimo ove teroriste", rekla je glasnogovornica Američkog State Departmenta Jen Psaki.

Članovi plemena Albu Nimr, kojih ima na desetine hiljada, spremni su da se bore i zauzmu grad Hit. Grad je pao pod kontrolu snaga IDIL-a prošlog mjeseca nakon nekoliko sedmica borbe.

Gradovi Hit i Ramadi su postali baze IDIL-a nakon što su snage IDIL-a došle iz Sirije. Pleme Albu Nimr se borilo, ali je nestalo oružja. Al-Ga'oud je istakao da je napad na IDIL neizbježan i da njegove snage dobijaju svu podršku koja je potrebna. To znači da pleme ima podršku iračke centralne vlade.

Podaci iz 2003. godine govore da su mnoga iračka sunitska plemena bila odana Saddamu Husseinu u njegovo vrijeme, ali da je pleme Albu Nimr bilo protiv njega nakon pogubljenja njihovog istaknutog člana. Proteste su ugušile Saddamove snage.

Nakon pada Saddama, pleme Albu Nimr se protivilo Al Qaidi u Iraku, a bili su dio pokreta protiv bivšeg premijeral Nurija al-Malikija i njegove šiitske vlade. Do sada se pleme borilo protiv IDIL-a, ali podrške iračke vlade nije bilo.