Svijet
0

Snage Hamasa iz Gaze prokopale tunel do Izraela

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Vojni ogranak Hamasa u Gazi saopćio je kako su organizovali prokopavanje tunela iz Gaze u Izrael, kako bi kidnapovali izraelske vojnike.

"Tunel su prokopali borci Al Qassama i neće spavati pri svojim pokušajima da udare na okupatore i kidnapuju vojnike. Radimo na površini i ispod površine kako bismo oslobodili zarobljenike. Kidnapovanje vojnika je jedini način da uspijemo protiv izraelske okupacije", rekao je Abu Obeida, glasnogovornik Hamasa.

Izraelske vlasti saopćile su kako su njihovi vojnici otkrili tunel dug 450 metara, koji vodi iz Gaze u Izrael i navodno je polazna tačka za napade.

U junu 2006. godine grupa Hamasovih i drugih militanata provukla se u Izrael kroz tunel i zarobila jednog vojnika. Pušten je u oktobru 2011. godine, u zamjenu za 1.027 Palestinaca iz izraelskih zatvora. Razmjenu je Hamas proglasio historijskom pobjedom.

Izraelska vojska sada je Palestincima u Gazi uputila telefonske pozive i tekstualne poruke, optužujući Hamas za finansiranje kopanja tunela, umjesto edukacije i dobrobiti građana.

"Hamas troši milione dolara na tunele koji se koriste za neprijateljske i terorističke napade na Izrael. Taj novac je trebao otići u infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvene projekte", pisalo je u porukama.