Rusija
0

Snaga sjevernokorejske nuklearne bombe 20 kilotona

FENA
Foto: AFPTV
Foto: AFPTV
Snaga nuklearne bombe koju je rano jutros testirala Sjeverna Koreja bila je oko 20 kilotona, saopćio je izvor iz ruskog Ministarstva odbrane.
  • Sjeverna Koreja je jutros izvela drugu podzemnu nuklearnu probu. Prema podacima ruskih aparata za kontrolu nuklearnih eksplozija, snaga nuklearne eksplozivne naprave iznosila je oko 20 kilotona, izjavio je jedan visoki zvaničnik ruskog Ministarstva.

Proba je izvršena "na istom terenu na sjeveroistoku Sjeverne Koreje gdje je 2006. godine izveden prvi nuklearni test“, dodao je isti izvor, prenosi Itar-tass.

Pjongjang je prethodno saopćio da je uspješno izvršio nuklearnu probu, pošto je prošlog mjeseca upozorio da će na taj način reagovati na pooštravanje međunarodnih sankcija zbog lansiranja balističke rakete.

  • U skladu za zahtjevima naših naučnika i tehničara, naša republika je 25. maja uspješno izvela još jednu podzemnu nuklearnu probu... u okviru mjera za jačanje njene samoodbrambene nuklearne moći, navedeno je u saopćenju zvanične sjevernokorejske novinske agencije KCNA.

Sjeverna Koreja je 29. aprila najavila da će izvršiti drugu nuklearnu probu, poslije prve u oktobru 2006., u znak protesta zbog toga što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija osudio njeno lansiranje balističke rakete dalekog dometa, što je rezultiralo pooštravanjem ranije uvedenih međunarodnih sankcija.

Ranije jutros, južnokorejska novinska agencija Jonhap prenijela je da su seizmološki aparati u Seulu registrovali vještački izazvan potres s epicentrom u Sjevernoj Koreji, što ukazuje na izvedenu nuklearnu probu i da je tim povodom predsjednik Li Mjung-bak sazvao hitan sastanak vlade.