Svijet
3

Smrtonosni tajfun Fanfon prošao Japanom: Šest osoba nestalo, hiljade ljudi bez struje

Klix.ba
(Foto: AFP)
Snažni tajfun Fanfon prošao je kroz mnoge dijelove Japana ostavljajući za sobom haos. Najmanje jedna osoba je poginula, a šest ih se vodi kao nestalo. Hiljade domaćinstava je ostalo bez električne energije.

Tajfun Fanfon ubio je jednu osobu, Amerikanca kojeg su visoki valovi doslovno odnijeli. Hiljade domaćinstava ostalo je bez električne energije, a najveće japanske aviokompanije obustavile su mnoge letove.

Oluja je zaustavila i potragu za ljudima koji su nestali u prošlosedmičnoj erupciji vulkana. U narednim satima, tajfun bi trebao oslabiti i otići prema Tihom okeanu.

Tajfun je izazvao klizišta u centralnom japanskom gradu Hamamatsu, s vjetrovima jačine 180 km/h. Amerikanac koji je poginuo, bio je jedan od tri vojnika kojeg su visoki valovi doslovno "usisali" i odnijeli na Okinawa otoku gdje se nalazi američka baza. Ostala dvojica se vode kao nestali. Glasnogovornik policije kazao je kako su fotografisali more.

Najmanje 10 osoba je povrijeđeno, a 9.5000 kuća je bez struje. veliki broj školskih ustanova je zatvoren, a kompanije koje se bave proizvodnjom automobila su prekinule rad. Više od 174 lokalnih letova je otkazano. Jaki pljuskovi uzrokovali su i odgađanje održavanja utrke japanske Formule 1 Grand Prix u Suzaki.