Upozorenje iz Lidla
0

Smrtonosni sirevi iz Austrije

FENA
Nakon više smrtnih slučajeva zbog zaraženih sireva proizvedenih u Austriji, discounter Lidl je još jednom pozvao kupce da vrate dvije vrste sira u prodavaonice. U njima je utvrđena povišena vrijednost opasnih bakterija.

Sirevi "Reinhardshof, Harzer Käse" i "Reingardshof, Bauernkäse mit Edelschimmel" austrijskog proizvođača Prolactal GmbH na sreću nisu niti bili u prodaji u svim prodavaonicama lanca Lidl, ali se potrošače još jednom upozorava da nipošto ne jedu te sireve i da ih odmah vrate u prodavaonice gdje će im biti vraćen novac, prenosi Deutsche Welle.

Navedeni sirevi u čijim je uzorcima utvrđena povišena vrijednost određenih bakterija, takozvanih listerija su već povučena iz prodaje krajem januara, ali sada je i potvrđeno kako je konzum tih sireva doveo i do najmanje dva smrtna slučaja u Njemačkoj i četiri u Austriji.

Još dvanaest osoba je oboljelo, navodi njemački institut Robert Koch.

Istraga o uzročniku nipošto nije bila laka, jer je vrijeme inkubacije veoma dugo. Nakon naglog skoka oboljelih od te bakterije, jedan saradnik austrijske Agencije za sigurnost zdravlja i prehrane je našao poveznicu među pacijentima tako da je analizirao njihove popise za kupovinu.

Konačno, tek ovog januara je utvrđeno kako je poveznica bio sir austrijskog proizvođača Prolactal.

Svake godine se u Njemačkoj zapravo bilježi nekoliko stotina slučajeva listerioze. Simptomi su isprva nalik gripi, ali kod osoba čija je otpornost smanjena ta bakterija može dovesti i do upale moždane ovojnice (meningitisa) sa smrtonosnom posljedicom.

Firma Prolactal sa sjedištem u Linzu i s nekoliko pogona po Austriji i jednim u Slovačkoj, saopćila je kako je već na prvo upozorenje austrijske Agencije "vlastitom odlukom i bez prisile" povukla sumnjive proizvode sa svih prodajnih mjesta.

Ukazuje i kako ima pedesetogodišnje iskustvo u preradi mlijeka i kako se u njenim pogonima proizvodi po propisima i ISO-a i Međunarodnih standarda za prehranu (IFS).

Ta firma je dio Artax Group AG koja je u potpunom ili djelimičnom vlasništvu čitavog niza firmi, od američkog Dairyfoofa, slovačkog Milsya, njemačkih Lactoprot i Rovita, pa do učešća u firmama u Belgiji, Češkoj, Grčkoj, Meksiku i Rumuniji.