Svijet
3

Snažna oluja zahvatila sjeverenu Evropu, najmanje troje mrtvih

Klix.ba
Švedska
Snažna oluja je zahvatila sjevernu Evropu i već odnijela tri žrtve. Veliko nevrijeme je uzrokovalo haos u transportu, a postoji opasnost od najvećešg plimnog talasa u posljednjih nekoliko desetljeća.

Vozač kamiona je poginuo nakon što je snažan vjetar prevrnuo njegovo vozilo u Škotskoj, a u Engleskoj je poginuo muškarac nakon što ga je udarilo stablo koje je palo. U Danskoj je žena poginula nakon što se zbog snažnih vjetrova prevrnuo kamion. Hamburška luka u Njemačkoj se spremna na direktan udar i veliki plimni talas. Strahuje se da bi ova oluja mogla biti slična onoj iz 1962. godine, u kojoj je u Hamburgu poginulo 300 ljudi.

Oluja Xavier, koja ima snagu uragana, pohodila je sjevernu Evropu u četvrtak i tako ostavila hiljade domova bez struje. Vjetrovi pušu brzinom do 228 km/h u Škotskoj, gdje se prevrnuo kamion u blizini Edinburgha. Najmanje dvoje ljudi je povrijeđeno nakon što je vjetar isčupao stabla. Policija je potvrdila da je drugi muškarac poginuo upravo zbog padajućeg stabla u Nottinghamshireu u centralnom dijelu Engleske.

Istočnu obalu Engleske je pogodio naveći plimni talas u posljednjih 60 godina, dok su stanovnici zapadnog Walesa evakuirani. U zapadnoj Danskoj žena je poginula nakon što se prevrnuo kamion u kojem se vozila.

Dva mornara su doslovno odnesena s broda 22 kilometra od švedske obale, a spasilačke ekipe ih nisu uspjele pronaći.

Britanske vlasti strahuju da bi plimni talas mogao uzrokovati znatne poplave. Evakuirani su i stanovnici Great Yarmoutha u istočnom dijelu Engleske.

U Holandiji je zatvorena brana Eastern Scheldt prvi put u šest godina. Holandske vlasti su saopćile da je izdano najveće moguće upozorenje na poplavu u četiri regije na sjeveru i sjeverozapadu zemlje.

Oluja je uzrokovala i otkazivanje letova i haos u saobraćaju u sjevernom dijelu Evrope. Holandska aviokompanija KLM je otkazala 34 leta iz Amsterdama, odnosno sa aerodroma Schiphol, a otkazano je ili preusmjereno 120 letova na aerodromu u Hamburgu.

Letovi izg Glasgowa, Edinburgha i Aberdeena u Škotskoj su također otkazani.

Željeznički saobraćaj je također pogođen olujom, a u Škotskoj vozovi ne saobraćaju zbog prepreka na prugama i oštećenja opreme. Ista situacija je i u sjevernom dijelu Engleske.

Most Oersund između Švedske i Danske, koji povezuje glavni danski grad Kopenhagen i švedski Malmo, zatvoren je jučer. Željezničke linije u Švedskoj i Danskoj također nisu u funkcij, dok njemačka nacionalna željeznica, Deutsche Bahn, očekuje probleme u sjevernom dijelu zemlje.

Trajektne linije iz Švedske i Danske ka Njemačkoj također nisu u funkciji.