Njemačka
0

Smrtonosna bakterija E. coli ubila 29 osoba

FENA
Bakterija E. coli (ECEH), koja izaziva smrtonosne dijareje, prouzrokovala je smrt još četiri osobe u Njemačkoj, saopćile su vlasti u četvrtak, pa se broj žrtava ove epidemije popeo na 29.

Institut Robert Koch, koji vodi evidenciju oboljelih i žrtava u Njemačkoj, objavio je još dva smrtna slučaja u toku dana, a ministarstvo zdravlja Donje Saksonije prijavilo je još dvije žrtve, od kojih je jedna 20-godišnja djevojka.

Žene koje je pogodila bakterija imale su 60 i više godina. Donja Saksonija je regionalna država koja je najteže pogođena s deset mrtvih, dok ih je sedam u susjednoj državi Schleswig-Holstein.

Dvadeset deveta žrtva, koja je umrla prošle sedmice u Švedskoj nakon putovanja u Njemačku, bila je također žena. Institut Robert-Koch nastavlja pratiti "tendenciju opadanja broja novih slučajeva posljednjih nekoliko dana“.

Vlasti grada-države Hamburg su saopćile da se broj novooboljelih osoba stalno smanjuje. "Nada da je vrh epidemije prošao raste svaki dan”, navela je u saopćenju ministrica zdravlja u ovom gradu Cornelia Prufer-Storcks.

Njemačke sanitarne vlasti nastavljaju istraživati izvor zaraze, koja se pojavila prije pet sedmica, ali zasad uzalud.