Svijet
33

Smrtno bolesna djevojčica dobila pravnu bitku, tijelo će joj biti sačuvano

Klix.ba
Četrnaestogodišnja djevojčica koja je željela da se njeno tijelo nakon smrti sačuva u slučaju da bi u budućnosti mogla biti izliječena, dobila je historijsku pravnu bitku neposredno prije nego što je preminula.

Djevojčica je bila smrtno bolesna te je imala rijetki tip raka, ali je željela da se njeno tijelo sačuva. Podršku je dobila od majke, ali ne i od oca, barem ne u početku.

Djevojčica je umrla u oktobru, a njeno tijelo se čuva u SAD-u. Detalji o njenom slučaju su tek sada dospjeli u javnost, ali ne i njen identitet. Radi se o djevojčici koja je živjela u Londonu, a pomoću interneta je istražila krioniku, proces čuvanja cijelog tijela koji se vrši u nadi da će u budućnosti biti moguće oživljavanje i liječenje.

Djevojčica je tokom posljednjih mjeseci svog života pisala sudiji Peteru Jacksonu te mu objasnila zašto bi željela živjeti duže, kao i zašto ne želi biti sahranjena.

"Mislim da mi krionika daje šansu da budem oživljena i izliječena", napisala je između ostalog djevojčica.

Sudija ju je posjetio u bolnici i rekao da je dirnut njenom hrabrošću uprkos velikoj nevolji.

Krionika je kontroverzan postupak, a još uvijek niko ne zna da li je nakon toga moguće oživjeti ljude.

U SAD-u i Rusiji postoje objekti u kojima se mogu čuvati tijela u tečnom azotu pri veoma niskim temperaturama, nižim od minus 130 stepeni celzija.

Roditelji pomenute djevojčice su razvedeni, njena majka ju je podržala, ali ne i otac. S njim nije imala kontakt šest godina prije nego se razboljela.

"Čak i ako liječenje bude uspješno nakon 200 godina, ona neće moći naći srodnike, a možda se ni sjećati bilo čega. Zbog toga bi se našla u očajnoj situaciji jer je u trenutku smrti imala samo 14 godina", izjavio je njen otac.

Međutim, nakon toga je promijenio mišljenje te odlučio poštovati želju svoje kćerke.