The Times
0

Smrtna presuda Lisabonskom ugovoru

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irski birači potpisali smrtnu presudu Lisabonskom ugovoru - piše u subotu na naslovnici The Timesa, što je ocjena kojoj se pridružuju i drugi londonski listovi.

"Ne zaista znači ne", piše Times; "jedina nacija kojoj je dato pravo na referendum o Lisabonskom ugovoru jasno ga je odbacila. Glas Iraca treba dobro čuti."

Ovaj list u svome uredničkom komentaru, s kojim se slaže i Daily Telegraph, poručuje britanskom premijeru Gordonu Brownu da još jednom razmisli o svojoj obećanoj podršci francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju u vezi s ovim ugovorom, jer ovo za njega predstavlja priliku da preuzme vođstvo nad "konstruktivnim euroskepticima" i omogući referendum i u Britaniji.

Dnevnik The Guardian piše da su evropski čelnici, naročito u Francuskoj i Njemačkoj, zapanjeni glasanjem u Irskoj, koje izražava veliko nepovjerenje prema načinu na koji se upravlja Evropskom unijom, kao i planu o postavljanju zajedničkoga evropskog predsjednika i ministra vanjskih poslova.

The Independent primjećuje da su negativnoj odluci Iraca možda doprinijela i strahovanja da bi EU mogla prisiliti njihovu zemlju da legalizira pravo na abortus, dok Daily Mail vjeruje da je Ircima dosta najezde imigranata iz drugih dijelova Evrope.