Sud u Jemenu
0

Smrtna kazna zbog špijuniranja za Izrael

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jemenski sud u ponedjeljak je osudio jednog islamista na smrt i izrekao zatvorske kazne dvojici drugih nakon što ih je proglasio krivim da su radili za izraelske obavještajne službe.

Mnoge arapske zemlje, među kojima je i Jemen, smatraju Izrael neprijateljem zbog okupiranja arapske zemlje.

"Ovo je nepravedna presuda", uzvikivao je Bassam al-Haidari kada ga je sudija Mohsen Elwan osudio na smrt.

Elwan je presudio da Ali al-Mahfal bude zatočen na pet godina robije, a Ammar al-Raimi na tri godine.

Trojica ljudi su optužena za slanje e-mail poruka uredu izraelskog premijera Ehuda Olmerta i da su se nudili da rade za obavještajnu službu jevrejske države.

"Sud je ustanovio da su dokazi pouzdani i da su svi navodi optužnice tačni", izjavio je Elwan.

Trojica ljudi, koji negiraju optužbe i tvrde da ih je izmislio oficir s kojim su bili u svađi, najavili su ulaganje žalbe na presudu.

"Tražit ću Božiju pomoć protiv vas", poručio je Raimi sudiji.

Ljudi, uhapšeni prošle godine, osuđeni su da su tražili novac od ambasada Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Oni su optuženi u januaru da su preuzeli odgovornost, u ime grupe koja sebe naziva Islamski džihad, za napad na američku ambasadu u septembru u kojem je ubijeno 19 ljudi.

Dvostruki samoubilački napad autobombom na američku ambasadu, za koji je kasnije odgovornost preuzela Al-Qaida u Jemenu, najveća je militantna operacija u siromašnoj arapskoj državi od napada na francuski tanker Limburg 2002. i na američki ratni brod Cole 2000. godine.

Vlada se pridružila ratu protiv terorizma pod američkim vodstvom nakon napada na američke gradove 11. septembra 2001.

Ona je zatvorila brojne militante u vezi s bombaškim napadima na zapadne mete i sukobima s vlastima, ali se na Zapadu još smatra utočištem islamskih militanata.