Iran
0

Smrtna kazna zbog protesta nakon izbora

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tri osobe osuđene su na smrt zbog učestvovanja u postizbornom nasilju u Iranu, potvrdio je portparol iranskog Ministarstva pravosuđa Zahed Baširi Rad.

On je dodao da su dvojica osuđena zbog veza sa Kraljevskom skupštinom Irana, zabranjenom monarhističkom grupom, a treći zbog veze sa grupom Narodni mudžahedin, koja se zalaže za zbacivanje Islamske Republike.

Ovu presudu mora da potvrditi viši sud, javila je iranska novinska agencija Isna, dodajući da nisu objavljena imena osuđenih.

Do ove smrtne presude došlo je uprkos globalnim kritikama da su lažirana suđenja ljudima koji su tvrdili da su predsjednički izbori namješteni, prenosi mreža BBC.

Mohamed Reza Ali Zamani do sada je jedini imenovani opozicioni aktivista koji je osuđen na smrt zbog postizbornih protesta. Na njegovu smrtnu presudu reagovao je i "Amnesti internešenel", ističući da je to čisto "ruganje pravdi".

Nakon predsjedničkih izbora u Iranu na kojima je ubjedljivu pobjedu ostvario predsjednik Mahmud Ahmadinedžad uslijedili su masovni protesti građana zbog lažiranja rezultata.

Najmanje 30 demonstranata ubijeno je u uličnim sukobima, a hiljade su uhapšene.

Većina uhapšenih su oslobođeni, ali je oko 200 i dalje iza rešetaka, dok je oko 110 izašlo pred sud.