Svijet
0

Smiruje se nasilje u Francuskoj

FENA
U urbanom nasilju u Francuskoj u noći sa srijede na četvrtak došlo je do sukoba policije i uglavnom mlađih demonstranata u Toulouisu na jugu zemlje.

Vlasti kažu da je u Francuskoj zapaljeno više od 400 automobila, ali da se, po svemu sudeći, nasilje smiruje. Na području Pariza gdje su neredi počeli bilo je mirno, saopćila je policija, javio je BBC.

"Iako se radi o brojkama sličnima kao prošle noći, zabilježeno je manje nasilja. Nije bilo nikakvih ozljeda, nikakvih posebnih izgreda koje bi trebalo izdvojiti. Trend je definitivno pozitivan", saopćila je policija.

Policijski sat je zaveden u više od trideset gradova širom Francuske poslije uličnih nereda koji traju dvije nedjelje.

Ranije je francuski ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy naredio izgon stranaca koji su sudjelovali u neredima.

"Osuđeno je 120 stranaca, od kojih nisu svi ovdje ilegalno. Zatražio sam od prefekata da ih se sve protjera bez oklijevanja, uključujući i one s dozvolom boravka", rekao je ministar unutarnjih poslova Sarkozy.

Francuska vlada proglasila je privremeno vanredno stanje kako bi stala na put širenju uličnih nemira. Vladin dekret omogućava upravnicima svih devedeset šest departmana u zemlji da po potrebi uvedu policijski sat ili zaustave saobraćaj.

Ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy dobio je ovlaštenja da osumnjičene izgrednike pošalje u kućni pritvor, zabrani sve sastanke i javna okupljanja i naredi pretres kuća i stanova.

On je rekao da će narediti deportaciju svih stranih državljana za koje se utvrdi da su učestvovali u uličnim neredima. Policija je do sada uhapsila sto dvadeset izgrednika koji nisu francuski državljani.

Neki od njih su u zemlji boravili ilegalno, ali će se Sarkozyjeva odluka o deportaciji odnositi i na one koji su imali dozvole boravka u Francuskoj.

Premijer Dominique de Villepin obećao je da će donijeti mjere kojima će se stati na put diskriminaciji, čiji je rezultat visoka stopa nezaposlenosti među imigrantima afričkog i arapskog porijekla.

Prije svega, najavljena je pomoć mladima koji su prekinuli školovanje ili tokom škole nisu stekli kvalifikacije za rad. Najavljena je i 'urbana obnova' i izgradnja 'humanijih' stambenih blokova.

U vezi s osjetljivim pitanjem islama, premijer De Villepin je rekao da će sve vjere biti poštovane, ali da ostaje na snazi sporna zabrana da muslimanske učenice nose marame na glavi u školama.

Prema odredbama policijskog sata niko ispod 16 godina starosti ne smije izlaziti bez pratnje od 22 sata navečer do 6 ujutro te ne smije kupovati benzin.

Policijskog sata nema u pariškim predgrađima u kojima su prije dvije sedmice počeli neredi. Nasilje se u tom području smanjilo nekoliko zadnjih noći i tamo se situacija u srijedu opisivala kao "vrlo mirna".