Više od 250 preminulih
0

Smiruje se epidemija kolere na Haitiju?

SRNA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Zvaničnici medicinskih službi izjavili su danas da ima pokazatelja da se epidemija kolere u centralnom Haitiju stabilizuje.

Broj preminulih od kolere prešao je 250 dok je više od 3.000 osoba zaraženo. Međutim zvaničnici ističu da se smanjuje broj prijava novih zaraženih pacijenata.

Zvaničnik Ministarstva zdravlja Haitija Gabriel Timothe rekao je da raste broj preminulih od kolere, ali da je u proteklih 24 sata primijećeno da je to mnogo sporije nego ranijih dana.

"U najkritičnijim oblastima, registrovan je manji broj smrtnih i zaraženih slučajeva. Sve ukazuje na to da se situacija stabilizuje, ali još ne možemo reći da je epidemija dostigla svoj vrhunac," istakao je Timothe.

U prijestonici Haitija Port-au-Princeu u subotu 23. oktobra prijavljeno je pet oboljelih koji su brzo zbrinuti i izolovani.

Zvaničnici su upozorili da je kolera ozbiljna prijetnja po 1,3 miliona preživjelih u razornom zemljotresu koji je Haiti pogodio 12. januara zbog zajedničkog smještaja u šatorskim naseljima oko glavnog grada ove karipske zemlje.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je ranije da je to prva epidemija kolere na Haitiju u proteklih stotinu godina. 
Najviše slučajeva kolere zabilježeno je u regionu Donjeg Arbonita, sjeverno od  Port-au-Princea. 

Nekoliko slučajeva prijavljeno je i u oblasti Centralnog platoa. Zvaničnici sa Haitija navode da su lokalne bolnice preplavljene ljudima koje se žale na akutnu dijareju, dok pacijenti umiru vrlo brzo, ponekad i samo za nekoliko sati od ubrzane dehidracije.  

Kolera je akutno oboljenje koje se prenosi preko kontaminirane vode i hrane i uzrokuje vodenastu dijareju i tešku dehidraciju i za nekoliko sati može da bude smrtonosna ukoliko se na vrijeme ne počne sa medicinskim tretmanom.  

Poslije zemljotresa na Haitiju oko 1,5 miliona beskućnika živi u pretrpanim šatorima i pod ceradama u prijestonici i njenoj okolini, ali uprkos prvobitnim strahovanjima od pojave nekog oboljenja masivni međunarodni humanitarni napori spriječili su pojavu epidemija u Port-au-Princeu.