Svijet
0

Smijenjeno 70 oficira zbog bombardera B-52

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ukupno 70 pripadnika zrakoplovnih snaga smijenjeno je u petak u Americi nakon što su obznanjeni rezultati istrage o incidentu krajem augusta kada je iznad Amerike letio gigantski strateški bombarder B-52 pun atomskog oružja.

General Richard Newton, pomoćnik za operacije načelnika štaba zrakoplovnih snaga, objavio je rezultate šestosedmične istrage o incidentu od 29/30. augusta u kojem je B-52 nesmotreno naoružan sa šest krstarećih raketa opremljenih nuklearnim bojevim glavama letio iz Minota, u blizini granice s Kanadom u Barksdale u Louisiani u blizini Meksičkog zaljeva bez da je iko opazio grešku za više od jednog dana.Rakete je trebalo prebaciti u Louisianu, ali su prije toga s njih trebale biti skinute bojeve glave.

U suštini, nabrojano je 70 pripadnika ratnog zrakoplovstva koji su, na neki način, povrijedili pravila službe, što je, kao krajnji rezultat, dovelo od montiranja aktivnih, ali za staro gvožđe spremnih, starijih krstarećih raketa na strateški bombarder.

Dodatan problem za zrakoplovstvo predstavljala je činjenica da je bombarder po dolasku u Louisianu cijelio dan stajao na pisti.

Istragom je utvrđeno da je do greške došlo jer su posade odlučile da ne slijede komplicirana pravila službe, prema kojima se status projektila aktivno prati od trenutka kada su razoružane, prenesene i natovarene na avion, već da improviziraju.

Jedan dužnosnik, pod uvjetom da ostane neimenovan jer nije ovlašten davati izjave, rekao je da su zrakoplovci zamijenili predviđeni program svojim vlastitim "neslužbenim" sistemom.

Najveću kontroverzu izazvao je podatak istražitelja da posada bombardera uopće nije bila svjesna da nosi aktivne atomske bombe, a sam incident ocijenjen je tako ozbiljnim da su o njemu odmah obaviješteni predsjednik George Bush i ministar odbrane Robert Gates.