SAD
0

Smijenjeni general McChrystal odlučio ići u penziju

FENA
Stanley McChrystal (Foto: AFP)
Stanley McChrystal (Foto: AFP)
Američki general Stanley McChrystal odlučio je otići u penziju nakon što ga je prošle sedmice predsjednik Barack Obama smijenio s dužnosti zapovjednika savezničkih trupa u Afganistanu, saopćio je u ponedjeljak vojni glasnogovornik Thomas Collins.

General sa četiri zvjezdice je izjavio pred vojnicima da podnosi ostavku ali da za sada još nije prikupio službene dokumente koji se traže u ovakvom slučaju, precizirao je Collins.

"Nije nam poznato kada će on to učiniti", rekao je Collins.

Još nije jasno hoće li McChrystal napustiti aktivni vojni sastav u činu generala sa četiri zvjezdice, jer prema propisima general mora provesti najmanje tri godine u nekom činu da bi u njemu bio i penzionisan, a McChrystal je dobio četiri zvjezdice tek prije godinu dana kada je i poslan u Afganistan.

Propisi, međutim, dozvoljavaju da oficir, uz odobrenje šefa države, ode u penziju s najnovijim činom iako nije ispunio taj uvjet ako prethodno ministar odbrane predsjedniku SAD-a i Kongresu dostavi potvrdu da je taj oficir na zadovoljavajući način obavljao svoju službu u tome činu.

Barack Obama je 23. juna smijenio Stanleya McChrystala nakon što je prošle sedmice u časopisu "Rolling Stone" objavljen članak u kojem se general rugao potpredsjedniku Joeu Bidenu i dobrom dijelu američke izvršne vlasti.