Svijet
5

Smijenjena tri ministra u kineskoj vladi, korupcija najvjerovatniji razlog

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kina je danas imenovala novog ministra finansija kao zamjenu za Loua Jiweia, objavila je agencija Nova Kina, koja nije dala nikakvo objašnjenje o ovom odlasku, kao ni o drugih ministara.

Lou, 65-godišnji, je zamijenjen sa 59-godišnjim Xiyo Jieom, koji je do sada bio pomoćnik glavnog tajnika državnog vijeća kineske vlade. Državna novinska agencija nije precizirala da li je novi položaj ponudio Lou, čijeg nasljednika je zvanično odredila narodna skupština, kineski parlament.

Lou Jiwei je svoje funkcije preuzeo u martu 2013. godine, prije nego što je učestvovao u skoku na kineskim berzama, kada je uslijedio krah u ljeto 2015. godine. U rijetkom standardu jezika za jednog kineskog zvaničnika nije imenovao republičkog kandidata u Bijeloj kući Donalda Trumpa. Na konferenciji G20 Finansije u Washingtonu, on je osudio "duboki populizam antimondijalizacije" koji će ga učiniti "da političari koriste izvjestan govor u svojim kampanjama da pokušaju dobiti glasove".

Njegov nasljednik je proveo gotovo dvije decenije u finansijama i 2007. godine je imenovan u ministarstvo finansija na čelo fiskalne administracije.

Ministar državne sigurnosti Geng Huichang zamijenjen je 56-godišnjim Chenom Wenqingom, koji vrši superviziju tajnih službi. Njegov nasljednik je također bio prisutan na čelu unutarnjih antikorupcijskih službi u Kineskoj komunističkoj stranci na vlasti.

Ministar civilnih poslova Le Liguo je također smijenjen, objavila je Nova Kina. Prema dnevnom listu Hong Kong South China Morning Post, uglavnom dobro informiranom, Li će biti predmet istrage zbog korupcije, naveo je AFP.