Njemačka
0

Smanjuje se broj vojnika

FENA
Njemački ministar odbrane Thomas de Meziere predstavio je u srijedu reformu Bundeswehra, po kojoj će njemačka vojska, umjesto sadašnjih 220.000 vojnika, imati od 175.000 do 185.000 ljudi.

Reforma Bundeswehra obuhvata i smanjenje broja civila, tako da će od 76.000 civila ostati još samo 55.000 u okviru njemačke vojske, najavio je de Meziere, koji je o o svojim planovima upoznao kabinet njemačke vlade i vojne eksperte poslaničkih klubova Bundestaga (donjeg dom parlamenta).

Ukidanje vojne obaveze, koje stupa na snagu 1. jula, već je definisano, a de Mezieer, kao i njegov prethodnik Carl-Theodor zu Guttenberg kalkuliše cifrom od 170.000 profesionalnih i vojnika po ugovoru i brojkom do 15. 000 dobrovoljaca, javljaju u srijedu njemački mediji.

Reforma njemačke vojske obuhvatit će i ministarstvo odbrane, gdje će prema najavama umjesto 3.500 zaposlenih, ostati još 2.000 ljudi, a kada je riječ o inostranim vojnim misijama - ubuduće će na raspolaganju biti 10.000 vojnika, umjesto dosadašnjih 7.000.

Manje vojnika, kasarni i naoružanja, ali se Njemačka mora, prema ocjenama de Meziera, vojno jače angažovati na polju međunarodne odgovornosti.

''Ako prosperitet zahtijeva odgovornost, tada to također važi za njemačku sigurnosnu politiku'', rekao je de Mezier i, kako prenose mediji, ukazao na učešće u inostranim vojnim angažmanima i tamo gdje njemački neposredni interesi nisu vidljivi.

On je rekao da Bundeswehr mora biti u stanju da u skladu s ulogom Njemačke da svoj primjereni doprinos u NATO-u, EU i UN i naglasio da Njemačka želi kao jak partner da služi svjetskom miru.