Plan irske vlade
0

Smanjiti "mazohistički" budžet Dablina

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vlada u Irskoj je 9. decembra objavila mjere kojim nastoji da smanji "rupu" u državnom budžetu, koje je britanski dnevnik "Financial Times" ocijenio kao "brutalne" i čak "mazohističke".

List ističe da je, na žalost, takav budžet neophodan i nije bolan koliko bi trebalo da bude s obzirom na to koliko je teška ekonomska situacija u Irskoj.

Bruto društveni proizvod je za više od sedam odsto manji nego prije godinu dana. Manjak u budžetu iznosi čak 12 odsto bruto društvenog prihoda (BDP).

"Financial Times" smatra da je najveći problem upravo veliki dug države, zbog čega je vlada i pripremila surovi budžet za narednu godinu koji predviđa smanjenje plata u javnom sektoru i "kresanje" socijalnih davanja poput pomoći za nezaposlene.

List  ističe da se vlada u Dablinu opredijelila za ispravnu strategiju smanjenja državnog duga kroz smanjenje troškova a ne kroz povećanje poreza.

"Drastični rezovi biće bolni, ali su nezaobilazni na putu oporavka, jer će Irskoj omogućiti da se vrati svom starom modelu ekonomskog razvoja - privlačenju stranih investitora koji upošljavaju njenu dobro školovanu radnu snagu," zaključuje "Financial Times."