Svijet
0

Smanjenje pomoći za Zimbabve

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ujedinjene nacije su upozorile da će, zbog nedostatka fondova, možda morati da smanje pomoć u hrani za milione gladnih u Zimbabveu, uprkos pogoršanja epidemije kolere.

Kišna sezona koja je u toku u ovom regionu Afrike će, kako se očekuje, dodatno podstaći širenje te zarazne bolesti, koja je posljedica neispravne vode. Rijeka Zambezi obično nabuja od kiša i plavi bunare i septičke jame, prenosi Rojters.

Od kolere je oboljelo najmanje 18.418 Zimbabveanaca od avgusta ove godine, a umrlo je 978. Gotovo četiri miliona stanovnika Zimbabvea prima mjesečnu pomoć u hrani od Svjetskog programa za hranu (WFP) i bilo je planirano da se od januara broj korisnika u Zimbabveu poveća na 5,1 milion ljudi, odnosno na gotovo polovinu stanovnika.

Međutim, od 140 miliona dolara, koliko je WFP tražio za ovu zemlju, donatori su priložili svega 16 miliona dolara, zbog čega su u posljednja dva mjeseca već smanjena sljedovanja kukuruza i pasulja tamošnjim porodicama, objasnila je portparol WFP Emilija Kazela.

Za Zimbabve je WFP-u mjesečno potrebno 47.000 tona hrane, rekla je Kazela i dodala da se nada će se donatori ipak angažovati da prikupe sredstva za Zimbabve, makar u posljednji čas, jer od toga zavisi da li će zimbabveanska djeca ostati gladna u januaru. I u Federaciji Crvenog krsta izražavaju veliku zabrinutost zbog situacije u Zimbabveu.

Crveni krst planira da u narednih 48 sati uputi apel za hitnu pomoć toj zemlji, najavio je Džon Rouč, šef za Afriku te organizacije. Rouč ističe da je trenutno najveća briga to što će mnoštvo Zimbabveanaca, koji rade u Južnoafričkoj Republici, doći za božićne praznike kući.

Ukoliko se sada ne preduzmu mjere da se situacija održi pod kontrolom, kolera bi mogla da počne mnogo brže da se širi i da zahvati širi region, napominje Rouč.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Južnoafričkoj Republici je dosad zabilježen 751 slučaj kolere, uključujući 11 sa smrtnim ishodom.