Svijet
0

Službeno potvrđeno ubistvo teroriste Al-Muqrina

NINA
Rijad je danas službeno potvrdio da su saudijske snage sigurnosti sinoć likvidirale regionalnog vođu Al-Qaide Abdulaziza al-Muqrina i još trojicu terorista.

Prethodno je međunarodna teroristička mreža Al-Qaida demantirala vijest o smrti al-Muqrina, čija je grupa u petak odrubila glavu američkom taocu.

Saudijska državna televizija prikazala je snimke tijela ekstremista, a voditelj je pročitao saopštenje ministarstva unutarnjih poslova, u kojem je navedeno da je jedan od ubijenih al-Muqrin (33).

Ministarstvo je dodalo da je u istoj akciji snaga sigurnosti u Rijadu uhapšeno 12 navodnih terorista.

Al-Muqrin se sa 17 godina priključio Al-Qaidi u borbi protiv sovjetskih trupa u Afganistanu.

Vremenom je počeo obučavati teroriste u bazama Al-Qaide u toj zemlji, a 1994. prešao je u Alžir, gdje se nastavio boriti na strani ekstremista.

Najtraženiji čovjek u Saudijskoj Arabiji sudjelovao je i u ratu u BiH i Somaliji, gdje je poslije 2,5 godine uhapšen i izručen Saudijskoj Arabiji.

Osuđen je na četiri godine zatvora, ali je pušten poslije dvije zbog "dobrog ponašanja i učenja Kurana."

Mjesec dana nakon što je izašao iz zatvora al-Muqrin je ponovno otišao u Afganistan, gdje je od 2001. sudjelovao u borbama, ovaj put protiv američkih snaga.

Po povratku u Saudijsku Arabiju, naslijedio je Jemenca Haleda Ali Haja, ubijenog u martu, na položaju vođe Al-Qaide na Arapskom poluotoku.

Vjeruje se da je al-Muqrinova grupa odgovorna za terorističke napade u Saudijskoj Arabiji proteklih mjeseci, uključujući otmicu taoca i pucnjavu 29. marta u Hobaru (22 mrtvih) i samoubilački napad 8. oktobra 2003. u Rijadu (17 poginulih).

Agencije su javile da su u akciji saudijskih snaga sigurnosti u petak navečer poginuli i Rakan Mohsen Al-Saikhan i braća Faisal i Bandar Abdul Rahman Al-Ghamdi, koji su bili na popisu 18 najtraženijih terorista, kao i dvojica policajaca.

Al-Qaida je, međutim, na Internet stranici demantirala tvrdnje o al-Muqrinovoj likvidaciji.

"Zbog objavljivanja netočnih informacija o smrti Abdulaziza al-Muqrina, želimo kazati da je cilj takvih vijesti, koje šire tirani u Saudijskoj Arabiji, da demoralizira mudžahedine na Arapskom poluotoku", navedeno je u saopštenju.

U tekstu, čija autentičnost još nije potvrđena, dodaje se da će naknadno biti objavljeno detaljno priopćenje.

Teroristi su jučer odrubili glavu američkom inženjeru Paulu Johnsonu (49), koga su držali kao taoca od prošle subote, zbog toga što vlada Saudijske Arabije nije pristala osloboditi njihove uhapšene suborce.

"Kao što smo obećali, odrubili smo glavu Amerikancu Paulu Marshallu Johnsonu poslije krajnjeg roka koji su smo dali tiranskoj saudijskoj vladi", objavljeno je na islamističkoj Internet stranici koji podržava Al-Qaidu.

Fotografije stravične egzekucije objavljene su na više Internet stranica.

Na jednoj od njih vidi se odrubljena glava, koju su teroristi stavili na leđa žrtve.

Al-Qaida je odredila petak kao krajnji rok da njihovi uhapšeni sljedbenici budu oslobođeni, zaprijetivši da će u protivnom ubiti Johnsonu, koji je bio jedan od prvih kidnapiranih u valu terorističkih napada.

U saopštenju na Internet stranici, kako je prenio Reuters, podsjeća se da je Johnson bio zaposlen u firmi "Lockheed Martin" koja proizvodi američke borbene helikoptere zbog kojih su "muslimani mnogo patili".