Brisel
0

Službenici EU ne žele 40-satnu radnu sedmicu

SRNA
Službenici institucija EU u Briselu odbijaju da razgovaraju o mjerama štednje pokrenutim s ciljem smanjenja troškova evropskog bloka tvrdreći da će 40-satna radna sedmica uništiti "privlačnost" njihovog posla.

Sindikati koji predstavljaju "armiju" od 55.000 zvaničnika EU odbijaju prijedloge za 40-satnu radnu sedmicu ili dodatnih 2,5 sata, što je ključna mjera u pokušajima Brisela da uštedi 992 miliona eura poreskih obveznika do 2020. godine.

Duža radna sedmica je od vitalne važnosti za plan Evropske komisije da uštedi novac smanjenjem broja zvaničnika EU za pet posto.

"Službenici javnog sektora širom svijeta suočeni su sa smanjivanjem radnih mjesta i zamrzavanjem plata. Ali, ovdje u Briselu izgleda da smatraju da žive u ekonomskoj mikroklimi, gdje novac raste na drveću i svijet je dužan da im omogući veoma ugodne životne uslove. Moraju se uozbiljiti i početi razgovore o načinima pomoći Evropi da izađe iz krize", rekao je lider evropskih konzervativaca Martin Kalanan.

Sindikati službenika javnog sektora EU takođe se protive bilo kakvim promjenama u takozvanom kliznom radnom vremenu prema kojem je oko 2.000 zvaničnika iz Brisela, koji imaju godišnja primanja od 118 hiljada eura do 210.000 eura, do tri mjeseca odsustvovalo s posla uz punu platu.

Uprkos tome što imaju velike šestocifrene plate i najvišerangiranim EU službenicima omogućeno je da uđu u tu šemu, koja je prvobitno zamišljena za slabije plaćeno osoblje.