Svijet
0

Službena Priština pozdravlja američku potporu Kosovu

FENA
Službena Priština ocijenila je u ponedjeljak jučerašnji posjet američkoga predsjednika George W. Busha u Tirani povijesnim za cijeli albanski narod, posebice izrazivši zadovoljstvo potporom koju SAD daje Kosovu.

Politički dužnosnici te predstavnici albanskih političkih stranaka kazali su da je Bushov posjet ostvaren u povijesnom trenutku za Kosovo, ali i za cijelu regiju te da on predstavlja jasan signal da se SAD odlučno zauzimaju za neovisnost Kosova.

"Ovo je povijesni posjet i zahvaljujem američkom predsjedniku na snažnoj potpori koju je dao Albaniji i Albancima, ali i jugoistočnoj Europi, kako bi se kretala putem reforme", rekao je Sejdiu.

Glasnogovornica premijera Agima Cekua, Ulpiana Lama, izjavila je da Bushov posjet dolazi u povijesnom trenutku za Kosovo.

Dopredsjednik vodeće oporbene Demokratske stranke Kosova, Fatmir Limaja, istaknuo je da posjet svjedoči o američkoj predanosti za okončanjem procesa određivanja statusa Kosova neovisnošću te da predstavlja i jasan signal da se Albanija nalazi na dobrom putu ka euroatlantskim integracijama.

Slično su posjet ocijenili i analitičari u Prištini, smatrajući ga priznanjem toj zemlji za kretanje putem partnerstva i integracija u euroatlantske strukture, ali i važnim signalom u trenutku kada se odlučuje o budućnosti Kosova.

Kosovski dužnosnici, opća je ocjena, neće dopustiti daljnje odugovlačenje procesa statusa Kosova i očekuju brže okončanje toga procesa ostvarivanjem neovisnosti, no neće poduzeti jednostrane korake bez suglasnosti međunarodne zajednice.

Posjet američkog predsjednika Tirani izazvao je velik interes kosovske javnosti. RTV Kosova u nedjelju je izmijenila svoj cjelodnevni program prilagodivši ga Bushovu posjetu te izravno prenoseći njegove najvažnije dijelove, a tako su učinili i drugi elektronski mediji na albanskome iz Prištine. Priština i drugi kosovski gradovi i mjesta bili su okićeni albanskim i američkim zastavama i parola koje izražavaju zahvalnost Kosovara Sjedinjenim Državama.