Svijet
0

Slučaj trovanja Juščenka dioksionom prvi u historiji medicine

NINA
Jučenko prije i poslije trovanja
Jučenko prije i poslije trovanja
Doktor austrijske klinike Rudolfinerhaus Nikolai Korpan, koji je liječio aktualnog ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka, rekao je da je to prvo trovanje dioksinom u historiji medicine, prenijela je danas moskovska Pravda.

Prema Korpanovim riječima, dospijevanje tog otrova u ljudski organizam kroz želudačno-crijevni trakt "nepoznato je čovječanstvu i nepoznato medicini".

On je naveo da su slučajevi trovanja dioksinom zabilježeni u Sjevernoj Italiji 1974., tokom Vijetnamskog rata, kao i dva puta u Austriji, ali da je svim tim slučajevima otrov dospio iz zraka, tj. bio je "nedoziran, kroničan i postepen".

Korpan je izrazio uvjerenje da će toksikolozi potvrditi samu činjenicu dospijevanja dioksina u Juščenkov organizam, a tek s takvom potvrdom istražna tijela mogu reći da je ukrajinski predsjednik "unio taj otrov, da je taj otrov objektivno potvrđen nekliničkim simptomima, premda oni također postoje, nego tim i tim istraživanjima".

Prema Korpanovom mišljenju, ukrajinski predsjednik nije bio otrovan čistim dioksinom, jer bi trebalo oko dva kilograma te supstance, nego je dioksin korišten u manjoj količini i zajedno s "nosačem".

Korpan nije isključio mogućnost da je slična kombinacija otrova mogla biti razrađena u laboratorijima bivšeg Sovjetskog Saveza.

U septembru 2004. Jušečenko, tada kandidat za predstojeće predsjedničke izbore, smješten je u austrijsku kliniku Rudolfinerhaus sa simptomima trovanja. Kasnije je šef njegova izbornog štaba Aleksandar Zinčenko iznio tvrdnju da je Juščenko otrovan, a strani stručnjaci otkrili su u njegovoj krvi dioksin u količini 6.000 puta većoj od dopuštene doze.

Povodom toga ukrajinsko tužilaštvo pokrenulo je kazneni postupak. Bivši ukrajinski glavni tužitelj Genadij Vasiljev izjavio je početkom juna da ni domaći ni austrijski stručnjaci nisu našli potvrdu da je Juščenko žrtva trovanja.