Austrija
0

Slučaj incesta: Niz pitanja i dalje bez odgovora

FENA
Slučaj 73-godišnjeg Josefa Fritzla, koji je gotovo četvrt vijeka svoju kćerku Elisabeth držao zatočenu u podrumu i s njom imao sedmero djece, ponovo pokrenuo je brojna pitanja o austrijskom društvu i mentalitetu naroda, piše dopisnik Timesa.

Brojni austrijski listovi se pitaju kako je moguće da niko ništa nije vidio ni čuo i postavio bilo kakvo pitanje i napominju da cijela zemlja mora da se upita šta se to u njoj u suštini zbiva.

Novinar Timesa na nizu primjera pokazuje da, kako kaže, austrijska idila ima i svoju mračnu stranu čvrsto povezanih krugova obavijenih velom tajnosti.

Istovremeno, takav zločin je moguć u društvu koje uvijek okreće glavu na drugu stranu kako bi izbjeglo bilo kakvu neprijatnost.

A zajednica u kojoj je istinska ljudska interakcija samo privid ne može da se nazove pravom zajednicom, zaključuje Times.

Guardian dodaje da bi Josef Fritzl, koji je od jučer u pritvoru, mogao biti osuđen na zatvorsku kaznu do petnaest godina zbog silovanja svoje kćerke.

Tramuatizirana kćerka je pristala da policiji iznese detalje svog zatočeništva tek kada je dobila uvjeravanja da oca više nikada neće vidjeti i da će i njezina djeca biti zbrinuta Austrijska policija je, pak, priznala da mora pronaći odgovor na još čitav niz pitanja, opisujući ovaj slučaj kao kompliciranu zagonetku, piše Guardian.

Policija je objavila da im je 42-godišnja žena rekla kako ju je otac Josef Fritzl 1984. namamio u podrum zgrade u kojoj su živjeli u Amstettenu. Ondje ju je drogirao, stavio joj lisice te je zatvorio u podrum.

Podsjećamo, tragična priča u javnost je izbila kad se razboljela 19-godišnja najstarija kćer Elisabeth F. i njenog oca Josefa F. Djevojku su prošle sedmice u teškom stanju smjestili u bolnicu u Mostviertelu, a liječnici su potaknuli istragu jer su trebali dodatne informacije kako bi pomogli bolesnoj djevojci. Nakon toga je, u subotu navečer, policija privela Josefa Fritzla u pratnji kćerke Elisabeth.