Svijet
0

Slovenskom političaru kojeg su novine nazvale nacistom odšteta od 2.000 eura

FENA
Okružni sud u Ljubljani u ponedjeljak je nakon 11-ogodišnjeg procesa odredio odštetu od 2.000 eura koju bi sedmičnjak "Mladina" trebao isplatiti jednom političaru, jer ga je u vrijeme kad se kandidirao za predsjednika države nazvao nacistom.

"Odšteta je preniska u odnosu na počinjenu štetu i zato ćemo uložiti žalbu", najavio je nakon objave presude Jože Hribernik u ime svojeg klijenta.

Njegov klijent Jožef Bernik (84) kandidirao se za predsjednika Slovenije na izborima 1997. godine na listi tadašnje Kršćansko-demokratske stranke (danas Nova Slovenija), čiji je parlamentarni zastupnik bio sve do zadnjih parlamentarnih izbora, a ljubljanski tjednik objavio je u to vrijeme podatak da je Bernik za vrijeme II. svjetskog rata djelovao kao slovenski domobran i predavač u tadašnjem centru Gestapoa za Sloveniju, koji je njemačka tajna policija bila uspostavila u ranijoj rezidenciji Karađorđevića na Brdu kod Kranja.

Bernik ne spori da je u spomenuto vrijeme bio regrutiran u postrojbe koje su se borile protiv partizana i da je sudjelovao na tečaju za domobrane koji je organizirao Gestapo, ali tvrdi da su ga već nakon mjesec dana uhitili i optužili da je anglofil, te da nikad nije držao pušku u rukama.

Iako na predsjedničkim izborima 1997. kao ni drugih sedam kandidata nije imao nikakvih izgleda protiv Milana Kučana, koji je izabran već u prvom krugu velikom većinom, lijevi je blok tada protiv Bernika, koji uz slovensko ima i američko državljanstvo, poveo kampanju u kojoj ga se vezivalo za "suradnike okupatora", što je u Sloveniji - uz odnose s Hrvatskom - uvijek zanimljiva tema za birače, pa je njegova kandidatura neslavno propala.

U međuvremenu je u zastaru ušao Bernikov proces protiv ultranacionalističkog prvaka Zmage Jelinčiča koji je također u vrijeme predsjedničke kampanje bio protiv Bernika. Jelinčič je tada za "Bernikove domobrane" rekao da su "gamad" i da su ih partizani "premalo pobili", što su neki pravnici kvalificirali kao poticanje na genocid.