Svijet
0

Slovenskim vinjetama nezadovoljni i u Italiji

FENA
Ni Talijani nisu zadovoljni rješenjem po kojemu će od slijedećeg utorka na putu kroz Sloveniju na svoja vozila morati lijepiti polugodišnje vinjete po cijeni od 35 eura, a dva su zastupnika od ministra vanjskih poslova Franca Frattinija zatražila da intervenira u Ljubljani i zatraži da Slovenija uvede vinjete za kraća razdoblja, objavili su u srijedu slovenski mediji.

Kako je prenijela RTV Slovenija, zastupnici oporbene Demokratske stranke (Partito Democratico) Ettore Rosato i Alessandro Maran koji dolaze iz krajeva bliže slovenskoj granici pisali su nedavno svom ministru vanjskih poslova predlažući da ishoduje od Ljubljane da uvede vinjete za kraća razdoblja za talijanske turiste, kakve ima Austrija.

Sada se u Rimu čeka kakav će biti odgovor slovenske vlade Europskoj komisiji koja je u vezi s vinjetama također tražila dodatna pojašnjenja.

Slovenski radio tvrdi da je više takvih poruka iz Gorizije i Trsta upućeno Sloveniji i na lokalnoj razini budući da talijansko-slovensku granicu godišnje prijeđe 12 milijuna Talijana, bilo poslovnih ljudi, bilo turista na putu u Portorož ili Istru i Dalmaciju, i to uglavnom iz tih krajeva Italije. Oni uvođenje skupljih vinjeta nego što su one kraće koje ima Austrija doživljavaju kao jednu vrstu "cestovne takse" i ne primaju je dobro, osobito nakon što je lani s ulaskom Slovenije u Schengenski prostor omogućeno nesmetano putovanje i prijelaz bivše čvrste granice.

Predsjednik Trgovačke komore u Trstu Antonioi Paoletti tvrdi da su skuplje vinjete smetnja onim Talijanima koji dolaze u Sloveniju na odmor ili u kupovinu, osobito zbog nešto jeftinijeg benzina, ali da nisu dobro rješenje niti za Slovence koji dolaze u tršćanske trgovine.

Jedan od političkih čelnika u Goriziji izjavio je da je uvođenje vinjeta za naplatu cestarina u Sloveniji načelno u redu, ali da bi Ljubljane trebala uvesti i vinjete za kraća razdoblja za strane vozače u tranzitu. Da se je Slovenija poslužila iskustvima Austrije, takve bi vinjete i uvela jer će se pokazati da bi na taj način ostvarila isti prihod od cestarina kao i sa sadašnjim skupljim vinjetama, a možda čak i bolji, rekao je predsjednik pokrajinske vlade u Goriziji Enrico Gerghetta.

Slovenski mediji navode da ovih dana talijanski mediji objavljuju informacije o "alternativnim" pravcima vožnje kroz Sloveniju kako talijanskim vozačima ne bi bilo potrebno kupiti slovensku vinjetu, jednako kao što to čine vozači i njihova udruženja u Hrvatskoj.