Svijet
0

Slovenski seljaci provjeravali policijska vozila zbog Roma

FENA
Porodica Strojan
Porodica Strojan
Nepovjerljivi seljaci iz sela Grčarice na području slabo nastanjenog Kočevja u središnjoj Sloveniji u srijedu su neko vrijeme blokirali ceste prema svom naselju nakon što je pukao glas da će na to područje naseliti romsku porodicu Strojan koja je prije mjesec dana iseljena iz općine Ivančna Gorica u izbjeglički centar u Postojni.

Televizijska stanica POP-TV prikazala je cestu zakrčenu srušenim drvećem i seljake koji su na cesti zaustavljali vozila specijalne policije i provjeravali da li su u njima Romi iako im je lokalni policijski dužnosnik zajamčio da specijalna policija ide na uobičajene vježbe koje povremeno tamo obavljaju jer u blizini imaju svoj trenažni centar.

"Nikome ne vjerujemo, govori se čak da će ih prebaciti helikopterom", izjavio je jedan od ljudi koji su stražarili na cesti za televizijsku stanicu POP-TV.

Pretražen je i jedan kamion-cisterna jer je imao registarske oznake Postojne u kojoj se sada nalazi romska porodica. Slične mjere predostrožnosti bile su na snazi i u susjednom selu Kočevska reka, a neki su čak izostali s posla i pridružili se stražarima.

Slovenski elektronski mediji navode međutim da se radilo o "lažnoj uzbuni" jer je porodica Strojan i u srijedu bila u Postojni iako njeni članovi govore da tamo neće izdržati još više od nekoliko idućih dana i da se onda vraćaju "na svoje", u selo Ambrus u općini Ivančna Gorica, gdje se nalazi njihovo naselje.

"Puna mi je glava svega ovoga, satima ne spavam", izjavila je za komercijalnu televizijsku stanicu POP-TV Jelka Strojan, majka "poglavara porodice", 30-godišnjeg Mirka Strojana, a on je dodao da će izdržati još samo nekoliko idućih dana i da ne žele otići na lokacije koje im je predložila vlada budući da su u svim tim mjestima demonstrirali protiv dolaska Roma.

Slovenski ministar za okoliš i prostor Janez Podobnik izjavio je u srijedu da će se pitanjem romskih naselja baviti posebna međuresorska stručna skupina čiji je cilj stvoriti osnovu za poboljšanje životnih prilika Roma i njihovo uključivanje u lokalne zajednice.

U skupinu su pozvani i predstavnici Roma, izjavio je Podobnik nakon sastanka s predsjednikom Roma Slovenije Jožekom Horvatom Mucom. Po evidenciji slovenske vlade u Sloveniji postoji oko 100 romskih naselja, a 70 posto nema potrebne građevinske dozvole i komunalna rješenja.