Svijet
0

Slovenski premijer Janša i službeno zaručen

FENA
Pratilja slovenskog premijera Janeza Janše, 28-godišnja Urška Bačovnik, odnedavno se službeno navodi kao njegova zaručnica, što nije promaknulo medijima koji ljubav 50-godišnjeg premijera i mlade liječnice već uspoređuju s aktualnom romansom francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i nekadašnjeg supermodela Carle Bruni, te izmišljaju datume glamuroznog vjenčanja.

Slovenski tabloidi već dugo nagađaju da bi ženidba s Urškom Bačovnik Janši mogla donijeti i bodove kod birača koji će na jesen odlučivati o novom parlamentu i vladi, budući da je popularnost sadašnje Janšine vlade u padu.

Politički analitičari ocjenjuju da se odnos slovenske javnosti prema osobnom životu istaknutih političara mijenja, pa o tome sada žele znati što više.

Dosadašnje klasično stajalište bilo je da su obiteljski i privatni život političara, te njihove mane i vrline, njihova osobna stvar, pa o tome nije bilo pristojno raspredati u javnosti, osim u "diskretnim" aluzijama nekih specijaliziranih novinskih rubrika.

"Premijerov životopis koji je objavljen na internet stranicama vlade službenog je karaktera i ono što tamo piše je točno", potvrdio je za ljubljansko "Delo" vijest o zarukama glasnogovornik vlade Valentin Hajdinjak. On je inače vrlo odmjeren u izjavama o privatnom Janšinu životu, pa je do sada odbijao odgovarati na pitanja o prstenu koji je primijećen na Urškinoj ruci na jednoj dobrotvornoj priredbi prije mjesec dana.

Vodeći slovenski list podsjeća da su se sadašnji zaručnici upoznali negdje u slovenskim planinama, možda na obroncima Triglava, budući da su oboje oduševljeni planinari, a prvi put su se javno pokazali prije nešto više od godinu dana na jednoj državnoj proslavi u Cankarevom domu. Od tada je Urška Bačovnik postala Janšina nerazdvojna službena pratilja, prilikom posjeta inozemstvu i u zemlji, kad to zahtijeva državni porotokol.

Prije nekoliko mjeseci Urška Bačovnik izjavila je da se njezina veza s premijerom dobro razvija, te najavila mogućnost skorog vjenčanja.

"Slovenija je za ljubav između Urške i Janeza neočekivano doznala početkom studenog 2006., kad su se javno pojavili na proslavi praznika Dan reformacije. Sada su i službeno zaručeni. A francuski predsjednik Nicolas Sarkozy planira i vjenčanje s nekadašnjom manekenkom Carlom Bruni", piše "Delo".