Svijet
0

Slovenski mediji objavljuju sadržaje dokumenata o skandalu Sanader-Rop

FENA
Nema naznaka smirivanja skandala oko slovenske obavještajne agencije SOVA izazvanih curenjem klasificiranih dokumenata iz 2004. godine pa tako ljubljanski tjednik "Mag" u svom novom broju prenosi sadržaj četiri telefonska razgovora hrvatskog premijera Ive Sanadera s tadašnjim premijerom Antonom Ropom.

Članovi parlamentarne komisije za nadzor tajnih službi do sada su u sjedištu SOVA-e otkrili 1 CD sa snimkom telefonskog razgovora Sanader-Rop i 3 CD-a sa snimkama razgovora Sanader-Janša, navodi tjednik "Mag" blizak Janšinoj vladi. Snimke, navodi list, svjedoče da je SOVA u vezi s incidentima u Piranskom zaljevu sustavno pratila hrvatski državni vrh, ali ne i Ropovu tezu da je incidente poticala hrvatska strana jer su pogodovale slovenskoj oporbi pred izbore.

Incidentne situacije u Piranskom zaljevu SOVA je počela bilježiti još 2001. godine nakon propasti tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan, a u rujnu 2004. godine, neposredno pored parlamentarne izbore u Sloveniji, u zaljevu je zabilježeno šest incidenata od čega su samo tri izazvali hrvatski ribari, piše "Mag".

Na prvoj snimci koju su pregledali članovi parlamentarne komisije nalazi se, navodi ljubljanski tjednik, razgovor vođen između Sanadera i Ropa krajem svibnja 2004. godine. Hrvatski premijer tada je nazvao Ropa kako bi ga obavijestio o hrvatskim namjerama u vezi sa Zaštićenim ekološko-ribolovnim pojasom (ZERP) u Jadranu, čemu se Slovenija protivila. Iz snimke je evidentno da je Rop zbog takve najave hrvatske vlade bio ljut, te je u razgovoru navodno od Sanadera, ne baš pristojnim rječnikom, zatražio da to ne radi, procijenivši da će Janšina oporba zbog toga napadati njegovu vladu zbog mlakog odnosa prema Hrvatskoj.

Komisiju je više zanimao snimak razgovora Sanader-Janša od 23. rujna 2004. godine, kad je hrvatski premijer iz New Yorka zvao Janšu izražavajući čuđenje što je premijer Anton Rop prije toga zbog incidenta s članovima Slovenske pučke stranke (SLS) i Joškom Jorasom na graničnom prijelazu Plovanija zaprijetio Hrvatskoj uskraćivanjem slovenske potpore pri ulasku u EU.

"Sanader je takvom reakcijom slovenske vlade bio ogorčen i navodno je Janši spomenuo Ropovo slikanje za medije na sredini Piranskog zaljeva, s ribarima i mrežom u rukama, tvrdeći da je i to provokacija. Janša je navodno rekao Sanaderu da je uhićenje prvaka SLS-a Janeza Podobnika na Plovaniji bila glupost koja je toj stranci samo napravila reklamu, da njegovi (Janšini) Slovenski demokrati (SD) prema predizbornim istraživanjima dobro stoje, te da im incidenti nisu potrebni. Uz to, Janša je u toj prilici molio Sanadera da ne šalje ribare u Piranski zaljev jer je slovenska javnost na to jako osjetljiva, a nigdje nema dokaza za tezu da je Janša poticao incidente", navodi "Mag".

SOVA je, tvrdi tjednik, zabilježila i dva telefonska razgovora Janše i Sanadera i nakon što su parlamentarni izbori završeni, a Janšina stranka na njima osvojila relativno najveći broj zastupničkih mjesta u parlamentu.

Tako SOVA raspolaže snimkom razgovora od 4. listopada na kojem Sanader čestita Janši na izbornoj pobjedi, a snimljen je i razgovor od 4. studenog iste godine pred njihov susret u Bruxellesu, na sastanku čelnika Europske pučke stranke kojoj pripadaju HDZ i SDS, navodi "Mag" koji dovodi u pitanje tadašnje djelovanje obavještajnih službi koje su pratile ne samo premijera susjedne države i istaknutog domaćeg političara.

O graničnim incidentima 2004. godine, te dokumentima koje o tome ima obavještajna služba u razgovoru za ljubljanski "Dnevnik" od četvrtka ponovo je govorio i bivši premijer Anton Rop, koji je ove godine iz Liberalnih demokrata (LDS) prešao u zastupničke redove Socijalnih demokrata (SD), trenutno najjače oporbene stranke u Sloveniji.

Rop je, ne spominjući izrijekom Janšu, praktično ponovio svoje već izrečene tvrdnje da je iza incidenata pred izbore u Sloveniji 2004. godine stajala politika.

"Od obavještajne službe tada sam bio informiran da su u incidente u Piranskom zaljevu bili upleteni neki slovenski političari i njihovi politički prijatelji na hrvatskoj strani. O okolnostima incidenata me je tadašnji direktor SOVA-e Iztok Podbregar redovno izvještavao. U vladi smo znali da je u to upletena politika, te smo naše organe, pa i policiju, redovno upozoravali da ne nasjeda provokacijama", rekao je Rop, dodajući da je zadnju informaciju o tome dobio nekoliko dana pred izbore u usmenoj i pismenoj formi i da su mu pokazani transkripti razgovora. "Nisam imao razloga ne vjerovati Podbregaru", rekao Rop.

Na pitanje ima li u sadašnjoj polemici i sudskom sporu oko svojih izjava i "asa u rukavu" kojim će dokazati svoje tvrdnje o incidentima i tko ih je izazivao, Rop je rekao:

"To me ovih dana mnogi pitaju, ali ih smirujem i kažem da treba pričekati. Stvari dolaze na svjetlo dana i sve što se otkrije ponovo i ponovo potvrđuje da Janša ne govori istinu. On je najprije govorio da sa Sanaderom nikad nije govorio, a onda je priznao da jest, najprije se tvrdilo da na SOVA-i ne postoje nikakvi dokazi, a onda su se pojavili. Nedavno je morao otići raniji direktor SOVA-e Matjaž Šinkovec jer je operacija čišćenja (dokumentacije) očito propala", rekao je Rop.

Bivši slovenski premijer tvrdi da se ne boji Janšine tužbe zbog klevete jer bi mu to omogućilo da dokaže ono što je tvrdio, ali dodaje da je tužba "prazna" i da predstavlja Janšin propagandni manevar, kako bi se pažnja javnosti odvratila od važnijih stvari. "I Janša i ja znamo da je tužba prazna i sumnjam da će se okončati", tvrdi bivši slovenski premijer Anton Rop.