Svijet
0

Slovenski mediji o rezultatu izbora u Srbiji

FENA
Slovenski mediji s velikom su pažnjom popratili parlamentarne izbore u Srbiji, a u prvim analizama navode da Srbiju čeka nestabilnost.

U Ljubljani, koja je uoči izbora izrazila nadu da će pobijediti "demokratske i proeuropske snage", nema službenih ocjena izbornih rezultata jer se čeka usuglašeno stajalište Europske unije koja na sastanku ministara vanjskih poslova izbore u Srbiji ima na dnevnom redu.

Ljubljansko "Delo" u on-line izdanju navodi da je pred Srbijom "prilično nestabilno razdoblje" zbog toga jer su najviše glasova dobili Šešeljevi radikali. Kao pozitivan znak navodi veliki odaziv birača, oko 60 posto, kao i veliku prednost prodemokratskog bloka u budućoj skupštini Srbije. List upozorava da će vladu biti teško sastaviti zbog toga jer odnosi stranaka Tadića i Koštunice "nisu čisti".

Slovenska nacionalna televizija također najavljuje nestabilnost i dug proces formiranja vlade, te "taktiziranje" i čekanje kako bi se vidjelo što će međunarodna zajednica napraviti u vezi s budućim statusom Kosova. To je pitanje za Srbiju i glasače u toj državi danas "nažalost" važnije od pitanja suradnje sa sudom u Haagu, navodi slovenska televizija.

Rezultate izbora komentirao je i ljubljanski "balkanološki" institut IFIMES. Direktor IFIMES-a Zijad Bećirović je upozorio da za budućnost Srbije ne bi bilo dobro da na mjestu premijera ostane Koštunica jer bi to značilo "konzerviranje postojećeg stanja", čak i "vraćanje nekoliko godina natrag".

Vlada s Koštunicom na čelu značila bi usporavanje približavanja Srbije Europskoj uniji, rekao je Bećirović i upozorio na opasnost "miješanja u prilike u BiH" jer bi se tako nastojale kompenzirati frustracije oko statusa Kosova.