Svijet
0

Slovenski homoseksualci traže od vlade izmjenu zakona o istospolnim zajednicama

FENA
Lezbijska sekcija SKUC-LL iz Ljubljane danas je podnijela zahtjev vladi Republike Slovenije za izmjenama i dopunama Zakona o istospolnim registrovanim partnerstvima.

Zakon (čiji je je nacrt urađen bez konsultacija nevladinih organizacija) usvojen je u 2005. i stupio je na snagu 23. jula 2006. Trenutni zakon regulira imovinske odnose, nasljeđivanje, plaćanje održavanja (tokom partnerstva i nakon njegovog poništenja), djelimično i prava na nekretnine i prava na obilazak u bolnici, saopćeno je u ponedjeljak iz Sekcije.

Zakon, ipak, ne uvodi nikakva u prava u području socijalne sigurnosti (socijalnog i zdravstvenog osiguranja, prava na penziju, smanjenje poreza) i partnerima ne daje status najbliže rodbine. Trenutni zakon nameće dužnost brige o partneru ukoliko je on/ona bolestan. Registrovani partneri, istovremeno, nisu dobili pravo na bolovanje zbog partnera i patrtnerovog djeteta. Strani partner registrovan sa slovenskim partnerom nema pravo na dobijanje boravišne dozvole. Zbog slabije stope socijalne i ekonomske sigurnosti registrovanih partnera postoji veći rizik za isključenje iz društva i siromaštvo među njima, navodi se u saopćenju.

Nakon prve godine od uvođenja zakona zabilježeno je samo 12 slučajeva registracije na osnovu tog zakona. Izgleda da je razlog tome manjak povjerenja gaysa i lezbijki u postojeće pravno rješenje, s ograničenom zaštitom i bez socijalne sigurnosti. Primjerice, istraživanje provedeno u 2003. u Sloveniji nagovijestilo je visok nivo interesa među gaysima i lezbijkama za zakonsko priznanje njihovih zajednica, drugim riječima 77 posto anketiranih izrazilo je pozitivan interes, navodi se u saopćenju.

Iako je usvajanje Zakona o istospolnom registrovanom partnerstvu suštinski korak ka izjednačavanju prava manjina u Sloveniji, to još nije jednakost. On daje odvojena, parcijalna prava, tretira takve građane kao građane drugog reda. Stoga, zahtijevamo od vlade da poduzme korake ka poboljšanju postojećeg zakona svim raspoloživim demokratskim mjerama, navodi se u saopćenju za javnost Lezbijske sekcije SKUC-LL.