Svijet
0

Slovenski dizajner o problemima s vizualnim identitetom u sportu i politici

FENA
Hrvatski sportaši imaju sreću s vizualnim identitetom koji se temelji na "kockicama" iz državnog grba, dok slovenski dizajneri imaju mnogo težu zadaću, ocijenio je dizajner Miljenko Licul, ovogodišnji dobitnik državne nagrade za životno djelo France Prešern, javlja Hina.

Prestižna nagrada Liculu je dodijeljena za niz projekata kojima je učvrstio vizualni identitet Slovenije, a među kojima su i oblikovanje slovenskog tolara, te putovnice i drugih dokumenata.

"Uzorak s kockicama likovno je vrlo zahvalan i stvara isti op-art učinak kao stars and stripes iz američke zastave. Dresovi slovenskih reprezentacija u usporedbi s tim izgledaju kao svrakino gnijezdo", rekao je Licul koji tvrdi da na aplikaciji slovenskih nacionalnih simbola na dresove sportaša treba još mnogo raditi, ali da je problem i s likovnim elementima koji se koriste, a to su konture Triglava, te ideje da se na dresovima predstavi silueta Slovenije.

"Po silueti nas nitko neće identificirati osim nas samih, u tom je smislu prepoznatljiva samo Italija koja ima karakterističan oblik. Nepotrebno bolujemo od kompleksa da nas nitko ne prepoznaje", kaže Licul, rođen inače u Vodnjanu u Istri.

Osvrnuo se i na polemike izazvane sličnošću slovenskog logotipa za predsjedavanje Europskom unijom 2008 i logotipa za Europsko nogometno prvenstvo 2008.

"Triglav nas treba predstavljati na poseban autohtoni način i to je možda u redu za domaću upotrebu. A sada se dogodilo da su napravljena dva (slična) rješenja koja će biti intenzivno prisutna, a oba su slaba, naš doduše nešto manje", rekao je Licul, dodajući da je teško vjerovati da su znak za Europsko nogometno prvenstvo napravili austrijski i švicarski dizajneri s obzirom na tradiciju i visoku vizualnu kulturu koja postoji u tim državama.