Svijet
0

Slovenska vlada suzdržana oko neovisnosti Kosova i zbog ekonomskih interesa

FENA
Suzdržane reakcije slovenske vlade na odluku kosovskog parlamenta koji je u nedjelju proglasio neovisnost povezane su sa željom Ljubljane kao predsjedateljice EU-a da koordinira akciju oko Kosova, ali i činjenicom da u Srbiji ima mnogo veće gospodarske interese nego na Kosovu, navode u ponedjeljak slovenski mediji.

Slovenski izvoz u Srbiju u zadnje se dvije godine povećao za 50 posto, pa je lani tamo izvezeno roba i usluga u vrijednosti 490 miliona eura. Kako je za Slovensku televiziju izjavio direktor gospodarske komore Zdenko Pavček, slovenske investicije u Srbiju dostigle su lani slovenska ulaganja u Hrvatsku, pa zato nije iznenađujuće što su slovenski menadžeri još krajem prošlog tjedna svoju vladu pozvali da ne žuri s priznanjem Kosova, bojeći se reakcija Beograda.

Pavček je rekao da je razgovarao s vodećim gospodarstvenicima u Srbiji i da ne vjeruje da bi zbog Kosova moglo doći do bojkota slovenskih roba ili ograničavanja suradnje. U poduzećima koje je u Srbiji osnovalo oko 400 slovenskih tvrtki radi petnaestak tisuća ljudi, dodaje Pavček.

Za razliku od Srbije, razmjena s Kosovom razmjerno je mala i 14 puta manja nego ona sa Srbijom. S druge strane, slovenske investicije na Kosovo također brzo rastu, pa sada iznose oko 240 miliona eura, a među njima najveća investicija Telekoma Slovenije u mobilnu telefoniju.

Slovenski mediji ističu u ponedjeljak da je premijer Janez Janša u svojoj prvoj reakciji na proglašenje kosovske neovisnosti naglasio da će Slovenija djelovati u suglasnosti s partnerima u Europskoj uniji, te da za sada ne može reći hoće li i kada Slovenija priznati Kosovo. Mediji navode da će vlada vjerojatno postupiti po istom scenariju kao i prilikom priznavanja Crne Gore, kada je Slovenija to učinila kao 37. država u svijetu, što je oporba kritizirala kao predugo čekanje budući da je Crnu Goru pet dana prije Slovenije priznala i Srbija.

Unatoč konsenzusu stranaka da Slovenija zbog specifičnosti odnosa država s prostora bivše Jugoslavije i zbog ekonomskih interesa koje ima u Srbiji ne bi smjela biti među prvim državama koje će priznati Kosovo, čuju se kritike oporbe na račun slovenske vlade koja bi po proceduri prijedlog o priznanju trebala poslati u parlament koji bi o tome odlučio na redovnom zasjedanju. Kako je za RTV Sloveniju već u nedjelju rekao zastupnik u Europskom parlamentu i bivši predsjednik slovenskih liberalnih demokrata (LDS) Jelko Kacin, Janšina vlada ne bi smjela "kalkulirati", jer tako gubi vjerodostojnost iako je pravilno odlučila da s priznanjem pričeka.

"Nema sumnje da će Slovenija ipak priznati Kosovo, a vlada bi umjesto oklijevanja morala dati jasne odgovore na jasna pitanja, kako ne bi ispalo da kalkulira", rekao je Kacin.