Svijet
0

Slovenska vlada i carinici postigli dogovor o prekidu štrajka

FENA
Sindikat slovenskih carinika i vlada postigli su popodne dogovor o uvjetima prekida štrajka koji je počeo u nedjelju u ponoć i izazvao velike kolone teretnih vozila na graničnim prijelazima s Hrvatskom.

Ministar za javnu upravu u slovenskoj vladi Gregor Virant i predsjednik carinskog sindikata Dušan Pečnik potpisali su sporazum u 4 točke koji uz ostalo navodi da se štrajk prekida, te nakon toga izjavili da se radi o kompromisu kojim su zadovoljne obje strane.

U sporazumu se navodi da se broj zaposlenih u carinskoj službi neće smanjivati u odnosu na stanje od 26.11. ove godine, budući da su carinici kao jedan od razloga prosvjeda navodili svoju preopterećenost, a vlada je planirala smanjenje zaposlenih za 1,75 posto godišnje.

Vlada je nadalje sporazumom obećala da će u "najvećoj mogućoj mjeri" nastojati da se "neutraliziraju negativne posljedice pristupa Hrvatske Europskoj uniji" na zaposlene u slovenskoj carini jer se računa da s ukidanjem carinske kontrole s Hrvatskom njih više od 800 ostaje bez posla.

Najduža formulacija odnosi se u sporazumu na zahtjev carinika da im se povećaju plaće. Sporazum predviđa da se granskim ugovorom jednoj skupini carinika omogući viši razred za plaće, ali će se to riješiti u sklopu redovitih pregovora o kolektivnim ugovorima za javnu upravu. Vlada bi točke sporazuma morala uredbom precizirati do kraja ove godine.

Kako javljaju slovenski mediji, unatoč prekidu štrajka, na slovensko-hrvatskim graničnim prijelazima i dalje su kolone vozila, ali se računa da bi se stanje moglo normalizirati još danas.