Svijet
0

Slovenska policija pronalazi sve više automobila ukradenih u EU-u

FENA
Zahvaljujući eksperimentalnom korištenju schengenske baze podataka o ukradenim automobilima i nagradama koje nude velika osiguravajuća društva, slovenska granična policija ove godine otkriva sve više vozila s krivotvorenim dokumentima, a najčešće je riječ o vozilima čeških i slovačkih turista na putu prema jadranskim plažama, piše u utorak ljubljanski "Dnevnik".

Lani je slovenska policija na graničnim prijelazima zaplijenila 140 automobila s krivotvorenom dokumentacijom za koje je utvrđeno da su ukradeni, a ove godine broj otkrivenih ukradenih vozila raste.

Samo u zadnja dva tjedna srpnja ove godine na području policijske uprave Maribor na graničnim je prijelazima oduzeto desetak takvih automobila, najčešće od čeških državljana koji koriste granični prijelaz Gruškovje-Macelj.

"Najčešće žrtve slovenske borbe protiv krijumčarenja ukradenih automobila su češki i slovački turisti koji putuju na Jadran, a kontrola broja motora i šasije pokaže da su njihova vozila na crnoj listi", piše list.

"Dnevnik" prenosi upozorenja čeških medija da oni koji ne poznaju prošlost svog automobila radije dobro promisle da li će putovati preko Slovenije koja se priprema za ulazak u Schengenski prostor, pa sve više kontrolira vozila za koje se sumnja da su ukradena na području Europske unije.

Riječ je o vlasnicima vozila koji su i ne znajući kupili automobil "sumnjivog podrijetla", ali im se vozilo bez obzira na to što su ga platili oduzima. Slovenska policija od ove godine koristi europsku bazu o ukradenim automobilima, a njemačka osiguravajuća društva za nađena vozila koja onda vraćaju pravim vlasnicima plaćaju 200 eura nagrade, piše list, prenoseći navode čeških medija.

U sklopu kampanje za povećanje sigurnosti kupaca automobila češka je udruga za zaštitu vlasnika automobila SOVA nedavno iznijela podatak da je od 2,7 milijuna vozila u Češkoj možda svako šesto ukradeno ili ima ukradene rezervne dijelove, te da se od 250.000 vozila koja se prodaju svake godine oko 15 posto proda uz sumnjivu tehničku dokumentaciju.

Predstavnica za tisak češkog ministarstva vanjskih poslova Zuzana Opletalova ustvrdila je, navodi "Dnevnik", da je pooštrena kontrola podrijetla automobila na granicama u Sloveniji posljedica priprema te države na ulazak u europski schengenski prostor. Među ukradenim automobilima koje zaplijeni slovenska policija mnogo je luksuznih automobila, prvenstveno BMW-a, Volkswagena, Audija i Mercedesa.

Vlasnicima koji nisu bili svjesni da se voze ukradenim vozilima ona se svejedno oduzimaju i predaje im se policijski zapisnik na osnovi kojega imaju pravo žaliti se prodavaču kod kojega su auto kupili, no često se ustanovi da od njega više nema nikakvog traga, piše "Dnevnik".