Svijet
0

Slovenija želi sjedište nove agencije EU-a

FENA
Slovenija do sada nije dobila ni jedno sjedište neke od agencija Evropske unije za koja se kandidovala, a sada postoji mogućnost da se kandiduje i za dobijanje sjedišta nove evropske agencije na području unutarnjih poslova koja će djelovati pod nazivom Agencija za upravljanje velikih IT sistema.

"Postoji velika vjerojatnost da će Slovenija istaknuti kandidaturu", rekla je u ponedjeljak u Bruxellesu slovenska ministrica vanjskih poslova Katarina Kresal, tokom zasjedanja evropskih ministara unutrašnjih poslova.

Agencija čije je djelovanje Evropska komisija predložila i predstavila 24. juna bila bi odgovorna za dugoročno operativno djelovanje druge generacije Schengenskog informacijskog sistema (SIS II), viznog informacijskog sistema (VIS) i sistema za usporedbu otisaka prstiju emigranata (Eurodac).

Prijedlog o osnivanju spomenute agencije još je u raspravi i radnoj proceduri, no Slovenija već razmišlja o kandidaturi, istakla je slovenska ministrica unutrašnjih poslova.

"Mnogo toga ovisi o tome hoće li Slovenija dobiti sjedište evropske agencije za suradnju energetskih regulatora (ACER)", pojasnila je.

Odluka o tome koja će država članica dobiti sjedište ACER-a trebala bi biti poznata do kraja ove godine. Za sjedište ACER-a kandiduju naime još Slovačka i Rumunija.

Europska unija trenutno ima 35 agencija čija su sjedišta većinom u "starim" članicama EU-a, a namjera je da se sjedišta agencija ravnomjernije rasporede i na "nove" članice.

Slovenska vlada zainteresovana je za dobijanje sjedišta barem jedne agencije. Još uvijek je istaknuta njena kandidatura za sjedište buduće regulatorne agencije za Galileo, no o tome se na nivou EU-a, po tvrdnjama koje je nedavno navela vlada, neće odlučivati barem još dvije godine.

Slovenija se prethodno kandidovala i za dobijanje sjedišta Evropskog instituta za ravnopravnost spolova, ali je kandidaturu povukla, kako bi ojačala šanse da dobije sjedište agencije ACER, u konkurenciji s Rumunijom i Slovačkom.