Svijet
0

Slovenija: Zastupnici prozvani kao "udbaši" razmišljaju o tužbi

FENA
Janez Janša
Janez Janša
Nekoliko zastupnika slovenskog parlamenta, koji su u udarnom prilogu državne televizije prozvani kao navodni suradnici tajnih službi u bivšem sustavu, razmišljaju o pravnim načinima zaštite ugleda.

"Provjeravamo podatke i konzultiramo se s pravnicima o pravnim mogućnostima kako popraviti barem dio onoga što nam je naneseno iznošenjem neistinitih podataka", rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare parlamentarni zastupnik Davorin Tarčon, pojašnjavajući da govori u ime još dvojice parlamentarnih kolega, Dušana Kumera i Rudolfa Mogea.

Njih trojica, a isto tako i predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič, u utorak su, u dnevniku nacionalne televizije, "prokazani" kao navodni suradnici bivše slovenske državne sigurnosti u prilogu o aktualnoj aferi u obavještajnoj agenciji SOVA, a Tarčon i za navodnu suradnju s kontraobavještajnom službom bivše jugoslavenske vojske (KOS).

Spomenuti je prilog pripremio novinar Vladimir Vodušek, poznat po svojim dobrim kontaktima u Janšinoj vladi, a to je, uz Vodušekov nedavni televizijski intervju s Janšom, stvorilo dojam da takvi navodni podaci neslužbenim kanalima cure iz službenih izvora.

Janša je u srijedu je u parlamentu, odbacujući sumnje da vlada preko medija želi diskreditirati svoje kritičare, rekao da sadašnja vlast nema takvih veza s medijima kakve su postojale u vrijeme komunizma kad je Kumer, kako je dodao, bio istaknuti politički dužnosnik i kad se politička policija koristila za uhićenja disidenata, pa "i moje malenkosti", kako se izrazio sadašnji premijer.

Janša je kazao da se je njegova stranka još u vrijeme kad je bio u opoziciji zalagala za zakon o zaštiti tajnih podataka po uzoru na druge tranzicijske zemlje, kako bi se spriječile manipulacije s pojavljivanjem u javnosti stvarnih ili lažnih popisa suradnika različitih tajnih službi, ali da je to bilo odbijeno.

U međuvremenu, u slovenskim vodećim medijima i dalje je aktualno pitanje djelovanja posebne vladine radne skupine za kontrolu nepravilnosti u obavještajnoj zajednici u vrijeme prijašnjih vlada.

Tako je u svom prilogu u "Delu" od četvrtka zastupnik Janšine stranke u parlamentu i nekadašnji novinar Miro Petek, pišući o otkriću mobilne prislušne naprave u prostorima agencije SOVA iznio i prilično jasnu aluziju da je ona bila korištena za praćenje opozicije, odnosno sadašnjeg premijera i njegove stranke, pa čak i nekadašnjeg ljubljanskog nadbiskupa.