Svijet
0

Slovenija za potpisivanje SSP-a sa Srbijom "što prije"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministar vanjskih poslova Slovenije Dimitrij Rupel izjavio je u Ljubljani da njegova zemlja kao predsjedavajući EU podržava potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbije sa Unijom "što prije" mada se tome još uvijek protive neke zemlje, javile su agencije.

"Ja sam jedan od onih koji vjeruju da SSP treba potpisati što prije, po mogućnosti do kraja ovog mjeseca, ali u to je potrebno ubijediti još neke naše kolege", rekao je Rupel stranim novinarima na brifingu o prioritetima Slovenije tokom predsjedavanja EU.

Za potpisivanje SSP-a potrebna je saglasnost svih 27 članica EU, i Rupel je priznao da u tom pogledu ima problema u nekim prijestolnicama.

Međutim, unutar EU raste pritisak da se učini ovaj korak kako bi se pomoglo proevropski i reformski orijentiranom predsjedniku Srbije Borisu Tadiću na predstojećim predsjedničkim izborima, ocijenio je Reuters.

Bivša tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte je bila protiv potpisivanja Sporazuma prije nego što Srbija ne uhvati i izruči tribunalu nekadašnjeg ratnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića optuženog za zločine u BiH tokom devedesetih, ali Rupel je novinarima rekao da je EU ta koja će ocijeniti da li Beograd u potpunosti sarađuje sa tribunalom.

"Vijeće EU treba da prosudi da li postoji puna saradnja i ja očekujem da će Srbija biti veoma pažljiva u pogledu ovog uvjeta" rekao je Rupel, najavivši da će o tome uskoro razgovarati i sa nasljednikom Carle del Ponte, belgijskim tužiocem Sergeom Brammertzom.

Holandija je, međutim, najavila da će se složiti sa potpisivanjem sporazuma tek kada Mladić bude u Haagu. Po ocjeni mnogih analitičara razlog za tvrdi stav Holandije o ovom pitanju je donekle i "nečista savjest" te zemlje zbog uloge holandskih vojnika koji tokom rata u BiH nisu zaštitili civilno stanovništvo u Srebrenici.