Svijet
0

Slovenija za neovisnost Kosova nakon dolaska misije EU

FENA
Slovenija će kao predsjedateljica EU zatražiti, na sutrašnjem sastanku dijela Kontaktne grupe za Kosovo, da se neovisnost proglasi nakon uspostave misije Europske unije na Kosovu, javila je u petak Televizija Kosova pozivajući se na diplomatske izvore.

Međunarodni dužnosnici na Kosovu kazali su, prema tv izvješću, da će Slovenija, koja predsjedava EU-om, insistirati da se Kosovarima poruči da ne žure s proglašenjem neovisnosti sve do okončanja prijelazne faze uspostave misije EU-a, što znači do lipnja ove godine.

Na sastanku dijela Kontaktne skupine u subotu na Brdu kod Kranja, na kojem će sudjelovati zemlje članice EU u sastavu skupine (u kojoj su još Rusija i SAD), očekuje se da će Slovenija zatražiti bržu uspostavu civilne misije Europske unije na Kosovu. O datumu uspostave misije trebalo bi krajem ovoga mjeseca odlučiti Europsko vijeće.

Mediji u Prištini u petak prenose izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da sada ovisi o Srbiji hoće li se situacija promijeniti "s crnog na bijelo", s obzirom da je preostalo još samo malo vremena da se to učini.

Kosovski dužnosnici su pak najavili da će se zakoni vezani uz uspostavu državnosti usvojiti odmah nakon proglašenja neovisnosti, javila je televizija. Oni su na sinoćnjem zajedničkom sastanku s međunarodnim dužnosnicima potvrdili volju da tijekom procesa stjecanja neovisnosti koordiniraju aktivnosti s međunarodnom zajednicom.