Svijet
0

Slovenija uvodi nove restrikcije za pušače

FENA
Slovensko ministarstvo zdravstva objavilo je u srijedu nacrt novog zakona o ograničenju upotrebe duhanskih proizvoda prema kojemu će biti zabranjeno pušenje u svim zatvorenim radnim i javnim prostorijama, a duhanske proizvode smjet će kupovati samo punoljetne osobe, a ne osobe starije od 15 godina, kao do sada.

Time je zakonski prijedlog vlade ušao u dvotjednu javnu raspravu, a parlament bi ga trebao potvrditi do sredine ove godine, kada će i stupiti na snagu.

Kako je u srijedu izjavio ministar zdravstva Andrej Bručan, izmjene sadašnjeg zakona o restrikcijama u upotrebi duhanskih proizvoda, motivirane su brigom za zdravlje stanovništva i smanjenjem visokih zdravstvenih troškova koje izaziva uživanje duhanskih proizvoda. Računa se da u Sloveniji godišnje umre 3.000 ljudi od bolesti koje se povezuju s pušenjem.

Prihvaćanjem zakona Slovenija bi se pridružila članicama Europske unije koje su već primijenile velike restrikcije u pušenju na javnim mjestima i radnim prostorima, te uvažila preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2000. godine iz dokumenta o pravu na čisti zrak u zatvorenim prostorima.

Zakonski prijedlog uz strogu zabranu uživanja duhanskih proizvoda na javnim mjestima dopušta određivanje posebnih prostora, tzv pušionica (kadilnica) u kojima bi pušenje bilo dopušteno.