Svijet
0

Slovenija: U drugom krugu predsjedničkih izbora Peterle i Tuerk

FENA
Slovenska državna izborna komisijaobjavila je u utorak službene i konačne rezultate prvog kruga izbora za predsjednika države te istodobno raspisala drugi krug, koji će se održati u nedjelju, 11. novembra.

Budući da nijedan kandidat u prvom krugu izbora nije dobio natpolovičnu većinu glasova birača, u drugom krugu izbora za mandat predsjednika države, koji traje pet godina, konkurirat će Alojz Peterle, koji je u prvom krugu izbora, održanom 21. listopada, osvojio ukupno 28,73 posto glasova, te Danilo Tuerk (Tirk), s osvojenih 24,47 posto glasova u prvom krugu.

Na trećem mjestu po dobivenim glasovima nakon objave službenih rezultata je, s 24,09 posto glasova, bivši guverner centralne banke Mitja Gaspari, što znači da rezultati glasovanja slovenskih državljana u inozemstvu, koji su rezultatima glasovanja na slovenskim biralištima pribrojeni u ponedjeljak i utorak, nisu promijenili redoslijed drugog i trećeg predsjedničkog kandidata. Tuerk je dobio ukupno 3700 glasova više od Gasparija.

Predsjednik državne izborne komisije Anton Gašper Frantar izjavio je u utorak da komisija nije utvrdila nepravilnosti glasovanja u inozemstvu, pa ni eventualno dvostruko glasovanje birača putem pošte i na diplomatsko-konzularnim predstavništvima, kako su se prije izbora bojali neki mediji i stranke. Od preko 40.000 glasača u inozemstvu, pozvanih da glasuju putem pošte, glasovalo ih je samo oko 7.000.

U izjavi nakon objave službenih rezultata Peterle je rekao da će i u kampanji pred drugi krug izbora nastupati kao kandidat koji želi povezati različite političke opcije i ne izazivati polarizaciju na povijesnim ili ideološkim temama, te izrazio očekivanje da će kampanja biti više usmjerena na aktualna pitanja i teme povezane s budućnošću.

Tuerk je, u prvoj izjavi za javnost nakon objave konačnih službenih rezultata, rekao kako očekuje da će u drugom krugu biti više prilike da sa svojim konkurentom predstavi poglede koje imaju na različita pitanja.

Iako nastupaju kao nezavisni kandidati, Peterle i Tuerk imaju potporu različitih političkih stranaka. Peterle, koji je u ranim devedesetim godinama bio predsjednik slovenske vlade koja je ostvarila osamostaljenje, a kasnije bio i ministar vanjskih poslova, uživa javno izraženu potporu triju stranaka desnog centra u vladi premijera Janeza Janše. Tuerk koji je ranih devedesetih radio na osnivanju slovenske diplomatske mreže, te među ostalim bio i prvi veleposlanik Slovenije u OUN-u, uživa potporu Socijalnih demokrata /SD), te još nekih oporbenih stranaka lijevog centra, ali i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), koja sudjeluje u Janšinoj vladi.

Peterle je prije prvog kruga izbora po istraživanjima javnog mišljenja važio za izrazitog favorita izbora, dok predizborne ankete napravljene neposredno nakon prvog kruga sada prednost daju Tuerku.