Svijet
0

Slovenija: Tuerk i službeno izabrani predsjednik

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovensko državno izborno povjerenstvo u četvrtak je i službeno potvrdilo rezultate predsjedničkih izbora te konstatiralo da su birači većinom glasova za predsjednika izabrali Danila Tuerka.

Tuerk je u drugom krugu glasovanja 11. ovog mjeseca dobio 68,03 posto ukupnog broja predanih glasova, odnosno gotovo 330.000 glasova više od protukandidata Alojza Peterlea, te je izabran za predsjednika većinom glasova.

Tuerk će prisegu za predsjednika države dati na svečanoj sjednici parlamenta 22. sljedećeg mjeseca, a dan kasnije počinje mu teći petogodišnji mandat.

Tuerk će tako postati treći izabrani predsjednik samostalne Slovenije. Milan Kučan izabran je na taj položaj dva puta, a Janez Drnovšek koji je pobijedio na predsjedničkim izborima 2002. godine nije se htio kandidirati za još jedan mandat.

Tuerk se ovog tjedna već službeno sastao s premijerom Janezom Janšom, nakon čega su izrazili spremnost za suradnju na zadaćama u vezi s predsjedanjem Slovenije EU-om kao i za koordiniranu vanjskopolitičku aktivnost.