Svijet
0

Slovenija: Sumnja u osmi slučaj kravljeg ludila

FENA
Brzi postmortalni test na truplu sedam godina stare krave simentalke koja je početkom tjedna zaklana u klaonici Celjske mesnine u Celju pokazao je sumnju da se radi o osmom slučaju kravljeg ludila (BSE) otkrivenog u Sloveniji, objavila je u srijedu Slovenska veterinarska uprava (VURS).

Dodatni testovi na BSE bit će izvedeni u Ljubljani, a konačan rezultat svih testova bit će poznat za otprilike tjedan dana.

Krava za koju se sumnja da je bila zaražena BSE-om otelila se u Sloveniji, a potječe s jedne farme blizu Celja. Do sada je imala pet potomaka od kojih su dva još živa, a na obje farme u okolici Celja -gdje se potomci nalaze - zabranjen je promet stokom dok ne budu poznati konačni rezultati testova. Zaštitne mjere provedene su odmah i na klaoničkoj liniji Celjskih mesnina u skladu s mjerama VURS-a u takvim slučajevima.

Do sada je u Sloveniji zabilježeno sedam slučajeva kravljeg ludila, odnosno goveđe spongiformne encefalopatije (BSE), a u svim slučajevima, osim jednog kod kojega se radilo o kravi uvezenoj iz Njemaèke, oboljele su krave oteljene u domaćim štalama.