Svijet
0

Slovenija: Strože kontrole zbog krijumčarenja droge

FENA
Slovenski carinici najavili su da će pojačati nadzor na graničnim prijelazima na kojima su do sada otkriveni pokušaji krijumčarenja većih količina droge na njezinu putu u zapadnu Europu, a razlog je i nedavno uključivanje Bugarske i Rumunjske u Europsku uniju, javlja Hina.

Na prijelazu Obrežje, koji je najveći granični prijelaz prema Hrvatskoj, prošlog je mjeseca u roku jednog tjedna zaplijenjeno 35 kilograma heroina, iznijeli su u petak na konferenciji za novinare predstavnici slovenske carine i policije.

Riječ je o dva slučaja zapljene, a u jednom je optužen makedonski državljanin s prebivalištem u Italiji, dok je u drugom drogu u Sloveniju pokušao prokrijumčariti slovenski državljanin.

"Ulaskom Rumunjske i Bugarske u Europsku uniju skraćena je balkanska ruta za krijumčarenje droge koja počinje najčešće u Turskoj. Nove prilike stoga će zahtijevati još veću kontrolu nego do sada na slovenskim graničnim prijelazima", izjavio je šef istražne službe u slovenskoj carinskoj upravi Mirko Bačac.

Slovenski carinici i policajci lani su na graničnim prijelazima otkrili i zaplijenili 95,4 kilograma heroina, što je za 156 posto manje nego 2005. godine, a zaplijenjeno je i više od 15 kilograma marihuane, preko 400 tableta ecstasyja.

Slovenski kriminalisti procjenjuju da kilogram heroina u Sloveniji trenutačno doseže cijenu od 17.000 eura dok je u Austriji cijena i do 30.000 eura.