Svijet
0

Slovenija spremna za uvođenje eura

FENA
U Sloveniji je sve spremno za uvođenje eura, proces koji će početi u novogodišnjoj noći i potrajati dva tjedna jer će kupci do 14. siječnja moći kupovati i starom valutom, slovenskim tolarom, koji se nakon 15 godina korištenja povlači iz opticaja, javlja Hina.

"Sve je spremno da prijelaz na euro prođe bez problema, a pripreme su pratile Europska komisija i Europska središnja banka koje nisu dale nikakve primjedbe", izjavio je guverner slovenske središnje banke Mitja Gaspari.

Gaspari je rekao da su na euro dobro pripremljene banke i druge financijske ustanove, te da je centralna banka nabavila dovoljno eura kako bi zamijenila oko 200 milijardi tolara u opticaju u Sloveniji. Riječ je o protuvrijednosti koja odgovara količini od oko 830 milijuna eura.

Slovenija će preuzimanjem eura postati 13. članica Europske unije koja koristi tu valutu, a prva među državama koje su u članstvu ušle 2004. godine.

Kako nekoliko dana uoči uvođenja nove valute prenose slovenski mediji, istraživanja pokazuju da 86 posto Slovenaca vjeruje da su i osobno spremni za euro, a jedina veća bojazan koju izražavaju su moguća poskupljenja koja bi prijelaz mogao izazvati, onako kako se to dogodilo prije pet godine u 12 država koje su prve uvele euro.