Svijet
0

Slovenija: Sondirana još jedna masovna grobnica iz 1945.

FENA
Posebna komisija slovenske vlade koja istražuje tzv. "prikrivena grobišta" sondirala je u srijedu lokaciju Žančani, 2 km od Slovenj Gradeca, blizu granice s Austrijom, kako bi utvrdila dimenzije masovne grobnice u koju je bačeno nekoliko tisuća zarobljenika strijeljanih u svibnju 1945., a riječ je većinom o Hrvatima vraćenim iz Bleiburga, navode u petak slovenski mediji.

"Bio sam u drugoj četi tadašnje jugoslavenske vojske i tu su nas doveli da kopamo zemlju lopatama i krampovima i bacamo je na trupla koja su već bila djelomice pokrivena zemljom, ali tako slabo da su se vidjele ruke, glave i noge žrtava. Morali smo kopati cijeli dan da smo ih koliko toliko zatrpali zemljom, a onda smo se vratili u Stari trg, gdje smo bili nastanjeni u župnikovoj kući", rekao je kroz plač danas 79-godišnji Ivan Knap iz Ljubljane, koji je u vrijeme tih događaja imao samo 17 godina. On je kao svjedok bio nazočan djelomičnoj ekshumaciji, odnosno sondaži koja ima za cilj određivanje dimenzija grobnice kako bi se mogao utvrditi broj ubijenih koji tamo leže.

Povjesničar Jože Dežman rekao je da se radi o već poznatoj lokaciji i da se njeno istraživanje planiralo prije nekoliko godina pa odustalo, a sada je trebalo utvrditi njene dimenzije.

"Jarak u šumi dugačak je 80 metara i ustanovili smo da je do vrha pun kostiju. Ostaci se nalaze od dubine 1 metra prema dnu i tu leži najmanje 1500 ljudi", rekao je Dežman koji vodi vladinu komisiju za poratne masovne egzekucije i obilježavanje grobnih mjesta ubijenih.

Dodao je da su ubijeni, prema iskazima svjedoka, u najvećem broju Hrvati, vojne osobe vraćene iz Bleiburga koje su tu dovođene nakon 15. svibnja 1945

Na širem području Slovenj Gradeca je, prema povijesnim dokumentima i iskazima, i lokacija Gornji Doliè, gdje se u masovnoj grobnici navodno nalazi oko 8.000 ubijenih iz kolone koja se u svibnju 1945. povlačila prema Austriji. Slovenski povjesničari danas govore da su većinom bili civili. Slovenski partizanski zapovjednik Franc Strle u svojoj knjizi "Veliki finale u Koruškoj", o završnim borbama u Sloveniji pred kraj rata, navodi, međutim, da su u koloni bile vojne formacije koje se nisu htjele predati, pa je 9. svibnja 1945. naređeno da se cijela kolona bombardira.